spot_img

Nakon više od 50 godina: Banja Luka dobija najmoderniji stambeni objekat

jevrejska_tempoJevrejska ulica u strogom centru Banja Luke nakon više od 50 godina dobija prvi stambeno-poslovni kompleks. Objekat, koji gradi banjalučka firma Tempo gradnja, nalazit će se između objekta Sberbanke i hotela Vidović. Kompleks se prostire na površini od oko 20.000 m2, imat će tri lamele, sa po dvije podzemne i devet nadzemnih etaža. U prizemlju su predviđeni poslovni prostori većih površina za namjenske trgovine, a na galerijskom dijelu kancelarijski prostor. Taj poslovni dio zauzet će oko 3.000 m2 površine cijelog kompleksa. Garažna/parking mjesta obezbijeđena su u 2 nivoa ispod zemlje.

Na narednim etažama planirano je ukupno 130 stanova koji se kreću od 36 do 164 m2, uključujući i penthaus apartmane sa terasama i bazenom.

Prema riječima Igora Prodanovića, savjetnika direktora firme Tempo gradnja, radovi koji su počeli u septembru prošle godine, odvijaju se predviđenom i planiranom dinamikom.

PRIVATNI BAZENI NA KROVU ZGRADE

“Nakon iskopa i prvih betoniranja, uspjeli smo da sa početkom nove godine izlijemo tzv ‘nultu’ ploču i krenemo nadzemnu gradnju na najvećem dijelu objekta. Vremenski faktor je malo poremetio nastavak radova u ovoj godini, ali smo planirali dovoljno prostora za ovakve i slične slučajeve, te iste neće uticati na pomjeranje postavljenih krajnjih rokova gradnje po fazama”, kazao je on u izjavi za portal Akta.ba.

Ističe da je pregršt detalja kojima se ovaj objekat u značajnoj mjeri razlikuje od drugih i sličnih objekata.

“Prvenstveno bih naglasio da je lokacija ključan faktor jer graditi stambeni objekat sa 10.000 m2 stambene površine u najstrožem centru grada, je izuzetan poduhvat. Ovo naročito imajući u vidu da prije nas, na takvoj lokaciji, nisu građene stambene površine prethodnih 50 više godina, a sudeći po trenutnoj izgrađenosti samog centra Banja Luke, iskreno sumnjamo da će se sličan objekat i moći graditi narednih tridesetak godina”, ističe Prodanović, dodajući da kada stave ovu činjenicu u kontekst kvaliteta i modernosti stambenog objekta u strogom centru Banja Luke, slobodno mogu zaključiti da grade najmoderniji stambeni objekat u ovom dijelu grada, koji će još dugo nositi taj epitet.

Druga specifičnost objekta je, dodaje on, i to što se po prvi put na našim prostorima, grade privatni bazeni na krovu zgrade. Naime, projektom je predviđena mogućnost da vlasnicima penthouse apartmana koji su uglavnom površine preko 200 m2, izgrade etažu sa prostorom za uživanje na samom krovu zgrade, a koji obuhvata i privatni bazen. “Već smo ugovorili izgradnju dva od četiri ovakva penthausa sa bazenima”, ističe naš sagovornik, ističući da je njihova želja da Banjoj Luci daruju jedan izuzetno moderan i funkcionalan objekat dostojan lokacije strogog centra grada u kome će mirnu oazu stanovanja pronaći preko 700 njihovih sugrađana.

Prema njegovim riječima, vrijednost investicije, srazmjerna je i lokaciji i veličini objekta. Sa preko 20.000 m2 bruto građevinske površine, preko 10.000 m2 stambenog prostora, 4.500 poslovnih prostora i 4.000 garaža i parking prostora u podzemne dvije etaže, govorimo o tržišnoj vrijednosti investicije od preko 40 miliona KM.

“Naravno, ovakav objekat prate i značajni troškovi, počev o same lokacije-zemljišta koje je zajedno sa troškovima odobrenja za građenje iznosilo blizu 12 miliona KM, pa sve do najkvalitetnijih završnih materijala i sistema koji će krasiti objekat u konačnici. Ovakav objekat ništa manje ne zaslužuje”, navodi on.

DEVIZA “KUPUJMO DOMAĆE”

Slijedeći tradiciju prethodne firme u dijelu beskopromisnog kvaliteta i poštovanja rokova gradnje, Prodanović ističe da koriste blagodet poslovanja sa već provjerenim i najkvalitetnijim izvođačima sa lokalnog nivoa i iz regije.

“Gdje god možemo, forsiramo devizu ‘Kupujmo domaće’ angažujući niz kooperanata sa kojima imamo samo pozitivna iskustva. Možemo izdvojiti vrhunske izvođače zemljanih radova MKR Kremenović koji su bez ikakvih problema izveli iskopne radove u strogom centru grada i to u veoma ograničenom prostoru, kao i najbolje izvođače grubih građevinskih radova firmu GP Tepić koji će izvesti sve radove te vrste na objektu”, kaže nam on.

Kada su u pitanju izvedbeni radovi, izdvaja nešto što je relativna novina na stambenim objektima u Banjoj Luci, a to su fundermax fasadne obloge koje planiraju postaviti na pojedinim dijelovima fasade, dok će unutrašnje uređenje raditi sa provjerenim domaćim firmama, izvođačima i dobavljačima sa kojima su imali priliku sarađivati na nekom od prethodnih objekata.

“Imajući u vidu da nam je ovo već osmi stambeni objekat koji gradimo u posljednjih dvanaest godina, smatramo da smo dovoljno iskusni da izaberemo vrhunski kvalitet u svim fazama gradnje, bez izuzetka. Prvoklasna italijanska keramika i sanitarije, sedmokomorni profili spoljašnje stolarije uz dvokomorna-troslojna stakla ispunjena argonom, kao i prvoklasni hrastov parket su neki naši standardi od kojih nećemo odstupiti ni ovaj put, što će uz savremeno opremljen pozdemni parking prostor i savremene sisteme nadzora i komunikacije omogućiti savremen i kvalitetan život i boravak u objektu”, naglašava Prodanović.

Inače, primanje rezervacija za stanove je počelo još u martu prošle godine, kada je projekat bio izvjesno u njihovom posjedu, a sama prodaja netom po pribavljanju građevinske dozvole početkom avgusta. Sa velikim zadovoljstvom ističe da su već prodali preko 50% stanova i poslovnih prostora, a da objekat još nije “izašao iz zemlje”.

“To zaista smatramo velikim uspjehom i rezultatom naše predanosti kvalitetu gradnje u prethodnom periodu. Obzirom da nas tek očekuje glavni dio gradnje, a time i reklamiranja iste podizanjem objekta, zadovoljni smo dosadašnjim marketinškim kampanjama i generalno potražnjom, koja je prisutna gotovo konstantno bez obzira na nadprosječnu cijenu prostor”, navodi on.

Prema planu gradnje, objekat se treba zatvoriti u drugoj polovini godine i da se tokom 2018. godine izvode unutrašnji radovi, kako bi već u drugoj polovini pokrenuli postupak tehničkog prijema i prve stanovnike uselili s početkom jeseni.

“Naravno, očekuje nas još jedna produžena građevinska godina sa dva ljetna i jednim zimskim periodom, pa se nadamo da smo dovoljno predvidjeli odstupanja u dinamici izvođenja radova kako ne bi došlo do pomjeranja rokova”, zaključuje Prodanović.

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE