spot_img

Napreduje izgradnja optočnog tunela buduće brane na Rzavu

napreduje-izgradnja-optocnog-tunela-buduce-brane-na-rzavu-0712Posao na najvažnijoj građevini buduće brane na Rzavu stopu po stopu napreduje. Biće potrebne dvije godine da se probije svih 250 metara optočnog tunela ispod planine u Svračkovu kod Arilja, kako bi se zatim čitava rijeka uvela u tunel.

Slavica Avramović, rukovodilac službe investicija u JP Rzav iz Arilja, objašnjava da je namena tunela dvostruka.

– Najprije, primiće cijelu rijeku dok se bude gradila nasuta brana sa glinenim jezgrom odmah tu, pored tunela. Projektom je predviđeno da dužina te ustave u kruni bude 211 i visina 68 metara, a nakon izgradnje tunel će služiti kao preliv – kaže ona i dodaje da tunel pripada redu najsloženijih hidrauličnih tunela i gradi se kao na auto-putevima.

Izračunato je da graditelji u tunelu moraju iskopati 30.500 kubika kamena a prateći objekti brane biće šahtni preliv na početku optočnog tunela (visok 45 metara), vodozahvatna kula visine 58 i prečnika 6,5 metara, a kasnije i pribranska hidroelektrana od 7 megavata.

Iz akumulacije, granaće se cijevovodi (2.500 litara u sekundi) ka fabrici za preradu vode u Arilju, i za biološki minimum rijeke (860 litara). Srednji višegodišnji proticaj Rzava na tom mjestu je 6.210 litara u sekundi.

To su najvažnije činjenice iz lične karte brane i akumulacije Arilje – profil Svračkovo koja će hvatati 27 miliona kubika vode i postati siguran izdan za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i čak 78 kilometara udaljenog Gonjeg Milanovca.

Osnovni ugovor za gradnju potpisan je decembra 2011, nalog za početak radova dobijen aprila 2012. Procenjena vrijednost je 52,2 mil EUR, za izvođača je izabrano preduzeće Hidrotehnika – Hidroenergetika iz Beograda sa brojim domaćim podizvođačima, glavni finansijer Republička direkcija za vode (91,05%) a rok za završetak 60 mjeseci.

Ukupna dosadašnja ulaganja u ovaj projekat, od 2010. do 2016. iznose 15,1 mil EUR.

– Ove godine bilo je dovoljno novca, i više nego što su izvođači mogli da postignu. Planirana su 452, a biće utrošeno 367 miliona dinara. Dobra vest je da će Direkcija za vode u tri naredne godine obezbjediti po 400 miliona dinara za ovo gradilište, što je dvostruko od prethodno predviđenog iznosa, jer su pokazali razumevanje za ovaj posao od državnog značaja – saopštio je inženjer Vladimir Petrović, v.d. direktora JP Rzav, na sednici UO ovog preduzeća.

gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE