spot_img

Naselje sa zgradama kolektivnog stanovanja i kućama u nizu SCHWARZER PLATZ

Razvojnim planom grada Werneuchen-a, koji se nalazi u okrugu Barnim sjeveroistočno od Berlina, na uglu ulica Wegendorfer/Landsberger  („Schwarzer Platz“) na površini od 1.5ha, planirana je izgradnja stambenog naselja sa kolektivnim zgradama i kućama u nizu.

Namjera je bila izgraditi naselje sa oko 110 stambenih jedinica, od kojih 25 u obliku kuća u nizu. Obuhvat se nalazi unutar postojeće strukture Werneuchen-a, i smješten je južno od historijskog centra grada.

Kolski saobraćaj odvija se preko dvije glavne saobraćajnice koje okružuju lokaciju (Wegendorfer i Landsberger). Postoje dva saobraćajna ulaza/pristupa na lokaciju, te dva izlaza. S obzirom da na zatečenom stanju nije bilo postojeće infrastrukture, unutrašnji dio lokacije morao se u potpunosti projektovati.

Saobraćaj unutar lokacije odvija se preko novoprojektovane jednosmjerne saobraćajnice koja je povezana sa ulicama Wegendorfer i Landsberger, a sa koje se pristupa na parking mjesta namijenjena za kolektivne zgrade i kuće u nizu.

Pješačke komunikacije su dobro uvezane sa postojećim. Tri nova pasaža osiguravaju pješačku komunikaciju između kolektivnih zgrada i kuća u nizu.

Broj parking mjesta je osiguran prema propisima za kolektivne zgrade, dok su za kuće u nizu planirana 2 parking mjesta po jednoj kući.

PROJEKAT:                                  Stambeno naselje sa zgradama kolektivnog stanovanja i kućama u nizu

LOKACIJA:                                 Wegendorfer str./ Landsberger str. „Schwarzer Platz“, 16356 Werneuchen, okrug Barnim (sjeveroistočno od Berlina)

STAMBENE JEDINICE:                  96

KUĆE U NIZU:                              25

GODINA:                                   2019-2021

STATUS:                                      I faza  – Kuće u nizu RH1-RH25 u izgradnji

II faza – Kolektivne zgrade MFH1-MFH11 – proces dobijanja građevinske dozvole

POVRŠINA PARCELE:                  1.5 ha

INVESTITOR:                                Neue Entwicklung Project GmbH, Berlin

PROJEKTANT:              BisTip d.o.o. Sarajevo, BiH

Zgrade kolektivnog stanovanja MFH1-MFH11

U stambenom naselju planirano je 11 kolektivnih zgrada sa 117 stambenih jedinica različite kvadrature od 32 do 100 m2.

Zgrade predstavljaju novo obilježlje grada Werneuchen-a koji se nalazi u okrugu Barim, sjeveroistočno od Berlina. Svojom spratnošću i gabaritom uklapaju se u postojeću infrastrukturu i predstavljaju novi centralni dio jezgre grada.

Prizemlja kolektivnih zgrada su namijenjena ljudima sa posebnim potrebama, dok je objekat MFH4 u potpunosti prilagođen pomenutoj skupini ljudi kroz sve etaže.

Kao i kuće u nizu, zgrade imaju krovne terase na zadnjim etažama, kao i vanjska dvorišta koja su namijenjena stanarima u prizemlju.

Uz kolektivne zgrade nalazi se i park koji je ispunjen zelenilom i sadržajima.

Kuće u nizu RH1-RH25

Stambeno naselje također ima 25 kuća u nizu koje su formirane u četiri grupe sa maksimalno 7 kuća u jednom nizu.

Odlikuju se krovnim terasama i prostranim vanjskim dvorištem.

Sve kuće u nizu imaju isto tlocrtno rješenje na tri etaže. Sve su četverosobne kuće, plus studio koji se nalazi na zadnjoj etaži sa krovnom terasom.  Primarna orjentacija za kuće je južna što je idealno za buduće stanare ovog naselja.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE