Neobični dizajn džamije

Vjerske građevine imaju za cilj odvojiti korisnika od haosa svakodnevnog života i pružiti spokoj i mir na kratko vrijeme, prilikom obavljanja molitve. U turskom gradiću Šanlijurfa, arhitektonsi studio BeOffice dizajnirali su kružnu isprekidanu konstrukciju džamije s naglaskom na prirodu, spokoj i pristupačnost.

Konstrukcija površine 750 m² dizajnirana je tako da bude privlačna i dostupna svima. Arhitekti su uklonili oštre rubove i granice te stvorili tlocrt kružnog oblika upotpunjen s krajolikom, vodenim značajkama i mnoštvom prirodne dnevne svjetlosti. Otvoreno parkirno mjesto i stajališta za bicikle okružuju periferne prostore parcele.

Kako bi se potaknuo pojam spokoja, arhitekte su glavnu konstrukciju okružili zelenilom, koje služi kao prijelazna zona od haotične gradske atmosfere do potpune osame u džamiji.

Funkcije oko džamije uzete su kao jedna od glavnih referenci tokom procesa dizajniranja. Obzirom na raznolikost funkcija i posjetioca izvan i unutar prostora, ose za pješački promet određivale su se postojećom topografijom. Sve pješačke rute se presijecaju i vode do područja centralnog dvorišta i džamije. Obrazovni prostori nalaze se oko džamije. Studijski centri, dvorane i prostori za različite kurseve smješteni su unutar zelenog krajolika, slijedeći istu strategiju dizajna džamije.

Posjetiioca dočekue jasan prizor neba, mnoštvo drveća i vodenih kanala čim uđe u prostor. Vodeni element važno je dizajnersko obilježje u islamskoj arhitekturi, a ujedno je i doktrina građevinske tradicije u ovoj regiji. Reflektirajući bazen i vodeni kanali dizajnirani su na način da usmjeravaju posjetitoce ka džamiji. U projektu je korišten drobljeni lokalni kamen, a sakupljan je iz okolnih kamenoloma. Na mjestima koja su okrenuta prema dvorištu postavljene su društvene jedinice i kantina. Svi su prostori osigurani sa dovoljnom količinom prirodne svjetlosti i svi su dizajnirani za prirodnu ventilaciju.

m-Kvadrat

print