spot_img

Nerma Pločo: Biti student arhitekture je izazovan, ali i kreativan proces

Iako je ispunjen izazovima, studentski dani arhitekture pružaju jedinstvenu priliku da se oblikuje vizija i razviju vještine koje će kasnije postati osnova za izgradnju karijere u ovoj uzbudljivoj oblasti

Intervju: Nerma Pločo, studentica

Nerma Pločo rođena je Sarajevu, 08.02.2000. godine. Osnovno obrazovanje je pohađala u Desetoj osnovnoj školi, te završila Četvrtu gimnaziju na Ilidži. U spetembru 2022. godine diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu i stekla zvanje Bachelor inženjer arhitekture. Trenutno je završna godina master studija, također na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Nerma se još od osnovne škole bavi raznim vannastavnim aktivnostima. Učestvovala je na raznim takmičenjima i volontirala na raznim projektima. Već drugi mandat je student prodekan na Arhitektonskom fakultetu, predsjednica Udruženja „Asocijacija studenata arhitekture“ (ASA) , kao i predsjednica komisije za kulturu u Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS)

Recite nam više o sebi?

Studentica sam završne godine master studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Živim u Sarajevu i imam 23 godine. Pored studentskih obaveza, bavim se aktivizmom i učestvujem u organizaciji raznih projekata u sklopu Univerziteta u Sarajevu. Obnašam funkciju studenta prodekana na Arhitektonskom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu, predsjednica sam Udruženja “Asocijacija studenata arhitekture”, te sam predsjednica komisije za kulturu u Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Student ste na ARHITEKTONSKOM FAKULTETU. Recite nam više o tome?

Naravno, kako sam već navela, student sam završne godina master studija na Arhitektonskom fakultetu, što je za mene izuzetno uzbudljiva i inspirirajuća životna faza. Ovaj fakultet mi pruža priliku da istražujem i razvijam svoju kreativnost kroz dizajn prostora i građevinske konstrukcije. Pored toga, učim o historijskim i teorijskim aspektima arhitekture, kao i o savremenim trendovima i tehnologijama. Rad na arhitektonskim projektima je izazovan i zahtjeva mnogo truda, ali to je i prilika da stvaramo održive i estetski privlačne prostore koji će pozitivno uticati na ljude i zajednicu. Fakultet također pruža mogućnost saradnje sa kolegama i profesorima koji dijele istu strast prema arhitekturi. To me inspiriše da neprestano učim i rastem kao budući arhitekta.

Također ste, predstavnik Asocijacije studenata arhitekture Sarajevo (ASA), koje su vaše obaveze?

Od januara, tekuće godine, sam izabrana za rukovodioca Asocijacije studenata arhitekture. Prije svega, moram da izdvojim da je ovo vrlo zahtjevna i odgovorna uloga u kojoj se do sada poprilično dobro snalazim, obzirom da predstavljanje studentskog udruženja nije nimalo lagan zadatak. Kao predsjednica ovog udruženja, učestvujem u raznim odlukama koje se tiču fakulteta i studenata. Svakodvnevno se susrećem sa raznim studentskim pitanjima i izazovima, koje na kraju uspijevamo riješiti. Također, kao predsjednica, učestvujem i organizujem razne studentske projekte. Cilj nam je da studente motivišemo i aktiviramo, te da im studiranje prikažemo na što zabavniji i ljepši način. Jedan od najvećih projekata Asocijacije studenata arhitekture i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na čijoj organizaciji trenutno radimo je “ARCHIPRAXIS”, koji će se ove godine održati od 04.10. do 06.10., a cilj samog projekta odnosno manifestacije jeste da studente, buduće diplomirane inženjere arhitekture, približimo i upoznamo sa realnim sektorom i sudionicima njihovog budućeg profesionalnog djelovanja.

Zašto vas je privukla arhitektura?

Od malena sam pokazivala interesovanje za crtanje i kreativnost. Arhitektura je za mene bila oduvijek jedini izbor, iz razloga što mi je pružila da zapravo sve svoje kreativne ideje u glavi predočim na papir. Tako sam pristupala svakom svom projektnom zadatku na fakultetu, a igra sa bojama mi je oduvijek bila najdraža. Arhitektura me privukla zbog njenog jedinstvenog spoja umjetnosti i funkcionalnosti. Fascinira me kako arhitekti stvaraju inspirativne i estetski privlačne prostore koji istovremeno ispunjavaju praktične potrebe ljudi. Osim toga, arhitektura ima sposobnost da oblikuje našu okolinu i utiče na naše emocionalno stanje, što je izuzetno intrigantno i inspiriše me da istražujem ovo polje još dublje.

Koji dio arhitekture vam se najviše sviđa?

Ono što me najviše privlači u arhitekturi jeste istraživanje njenih historijskih aspekata kako u svjetskom kontekstu, tako i u Bosni i Hercegovini. Fascinira me bogatstvo i raznolikost arhitektonskih stilova kroz vjekove, jer svaka epoha ima svoju priču i uticaj na dizajn zgrada. Posebno mi je dragocjeno istraživati historiju arhitekture u Bosni i Hercegovini jer ovdje se prepliću različite kulture i uticaji, od osmanske i austro-ugarske arhitekture do tradicionalnih bosanskih kuća. To me inspirira jer arhitektura ovdje odražava bogatu i kompleksnu kulturnu baštinu našeg regiona. Ponosim se mogućnošću da istražujem i razumijem kako su se arhitektonski stilovi razvijali kroz vjekove, te kako su oblikovali našu sadašnjost. To istraživanje me podsjeća na važnost očuvanja i restauracije historijskih građevina kako bi se očuvala naša kulturna baština za buduće generacije.

Kako je biti student arhitekture?

Biti student arhitekture je izazovan, ali istovremeno izuzetno kreativan proces. Svaki dan donosi nove mogućnosti za učenje i rast u razumijevanju prostora, oblika i funkcionalnosti. Rad na projektima omogućava mi da razvijam svoju kreativnost, ali isto tako zahtjeva strpljenje i posvećenost kako bi se savladale tehničke i teorijske vještine. Interakcija sa profesorima i kolegama omogućava razmjenu ideja i konstruktivnu kritiku, što je ključno za lični i profesionalni razvoj. Iako je ispunjen izazovima, studentski dani arhitekture pružaju jedinstvenu priliku da se oblikuje vizija i razviju vještine koje će kasnije postati osnova za izgradnju karijere u ovoj uzbudljivoj oblasti.

Ko je vaš najveći uzor?

Pošto sam odrasla u porodici koja ima dva inženjera arhitekture, svoje početke i uspjehe svakako pridodajem njima. Kada imate nekoga ko je uvijek uz vas, pri tome je prošao sve to isto, zaista je mnogo lakše. Svaki njihov savjet sam uvijek uvažavala i trudila se da budem što su oni danas. Mislim da sam na dobrom putu ka tome, a njima, svojim roditeljima i prijateljima sam najviše zahvalna za svoje uspjehe.

Šta je to što vas najviše veže za arhitekturu?

Ono što me najviše veže za arhitekturu jeste njena sposobnost da oblikuje svijet oko nas na način koji inspiriše, funkcioniše i povezuje ljude. Fascinira me kako arhitektura ima moć da stvori jedinstvene prostore i ambijente koji utiču na naše emocije i način na koji živimo. Kroz arhitekturu, moguće je izražavati umjetnost, kulturu i identitet, što je za mene izuzetno bitno iskustvo. Arhitektura ima moć da ostavi trajni uticaj na okolinu i društvo, što me inspiriše da doprinesem pozitivnim promjenama i stvaram održive, funkcionalne i lijepe prostore koji će obogatiti živote ljudi i zajednica. To je ono što me najviše veže za arhitekturu – mogućnost da oblikujem bolju budućnost kroz dizajn i kreaciju prostora.

Koji su vaši ciljevi za budućnost?

Moji ciljevi za budućnost kao arhitekte su jasni i izraženi su željom da doprinesem boljem sutra. Želim ostati u svojoj zemlji i koristiti svoje znanje i kreativnost kako bih stvarala prostore koji će poboljšati kvalitetu života naših građana. Iako je ekonomsko stanje teško, vjerujem da arhitektura može biti sredstvo za pozitivnu promjenu. Moja ambicija je raditi na projektima koji će podići estetski i funkcionalni standard u našoj zajednici, te doprinijeti održivom razvoju. Također, želim inspirirati druge mlade talente da ostanu i rade na izgradnji bolje budućnosti za našu zemlju. Zadržavanje ovog pozitivnog duha i predanosti je ključni dio mojih ciljeva za budućnost kao arhitekte u Bosni i Hercegovini.

Poruka za naše čitaoce?

Dragim čitaocima, kao arhitekti imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje. Smatram da je važno poticati inovacije i kreativnost u dizajnu kako bismo stvarali prostor koji odražava potrebe i identitet našeg društva. Za studente arhitekture, moja poruka je da nikada ne prestanete učiti i istraživati. Radite na projektima koji vas strastveno inspirišu, budite otvoreni za saradnju i konstruktivnu kritiku, i ne bojte se izazova. Vaša predanost i strast prema arhitekturi mogu donijeti pozitivne promjene, kako u vašem ličnom razvoju tako i u našoj zajednici. Budite agenti promjena i gradite svijet koji će inspirisati naredne generacije.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE