spot_img

Nikolina Spajić: Arhitekta mora biti predan, imati stav i ulagati u svoje znanje

Arhitektica Nikolina Spajić ispred arhitektonskog biroa Ting d.o.o. Žepče današnja je gošća rubrike Arhitekti. Ovaj biro iza sebe ima niz uspješno realizovanih projekata, te tim koji strukom i znanjem daje odlične rezultate. Projektiranje za njih znači, prije svega, detaljnu analizu projektnog zadatka prema željama investitora, na osnovu kojih dolaze do potpuno osmišljenog i promišljenog prostora koji odražava identitet klijenta. Ovlašteni su za izradu projekata na osnovu kojih se dobijaju lokacijske, građevinske i ostale dozvole.

Šta je, prema Vašem mišljenju, najvažnija stavka koju mora da sadrži svaki arhitekta?

Arhitekt je vođa. Na vrhu organizacije upravljanja projektom uglavnom je arhitekt. Mora biti predan, imati stav, ulagati u svoje znanje. Pored takvih osnova, mislim da je neophodno planirati i projektovati u cilju zaštite okoliša, misliti na energetsku efikasnost objekata i stvarati takve objekte za danas i sutra

Ko Vam je uzor od domaćih, a ko od regionalnih arhitekata?

Najviše sam naučila od svoje majke, koja je puno iskusniji arhitekt od mene i koja je prethodno prošla kroz iskustvo u građevinskoj operativi, vođenju projektnog ureda, nadzoru… Lično volim kroz svoj rad prikazivati sebe, kao individuu, ali sam zahvalna na temeljima na kojima mogu učiti. Poštujem kolege i volim pratiti njihov rad. Vjerujem, također, da uvijek mogu naučiti kako od starijih, tako i od mlađih kolega.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade arhitekte koji tek počinju da grade svoj put?

Smatram da zajedno trebamo spajati građevinsku estetiku, kulturu, sociologiju i psihologiju poštujući vrijednosti koje nas uči stvarna arhitektura. Moramo ići u korak s vremenom, arhitektura svaki dan donosi nešto novo. Ne budimo samo u ulozi crtača.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE