Naslovnica Home Nova tri objekta unutar kompleksa Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta

Nova tri objekta unutar kompleksa Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je 2013 godine donijelo Odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti – Koševo” koji teritorijalno pokriva lokalitet Tehničkih fakulteta, jedan dio stambenog naselja i saobraćajnice višeg reda ove općine.

arhitektonski_fakultet

Prostorni plan koji se donio za period od 10 godina (2013. – 2023. godine) obuhvata dio u naselju Koševo, na kojem se nalaze: Arhitektonski i Građevinski fakultet, Institut za materijale i konstrukcije, Institut za geotehniku i geologiju, Institut za geodeziju i geoinformatiku, Institut za saobraćajnice i Institut za hidro-tehniku i koji nije pokriven provedbenim planskim dokumentom.

Obzirom da se iskazao interes za poboljšanje i osavremenjavanje uslova za rad ovih institucija na način redefinisanja izgrađenih površina i povećanja postojećeg kapaciteta u funkcionalnom i građevinskom smislu, pristupilo se izradi Urbanističkog projekta, na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja, predloženog od strane Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta. Dokapacitiranje u funkcionalnom smislu, podrazumijeva uvođenje novih sadržaja na parceli, u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta na ovoj lokaciji.

Na sjednici koja je održana 31. maja 2016. godine utvrdio se Nacrt urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” i dokumenti su  upućeni na javni uvid i javnu raspravu koja je održana 27.06.2016 godine na kojoj su predstavljene osnovne karakteristike ovog planskog dokumenta.

Nacrtom urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” obuhvaćen je prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta.

“Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, na tom prostoru predviđa se uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera”, rekli su iz Općine Centar.

Uz ulicu Patriotske lige planirano izgraditi objekte koji će biti u funkciji naučno-istraživačkog centra, te izgraditi jednan polivalentni objekat za potrebe budućeg kampusa tehničkih fakulteta.

Iz Zavoda za planiranje razvoja KS kažu kako je osim izgradnje pomenuta tri objekta unutar kompleksa fakulteta, planirana i izgradnja tri rotora, odnosno tri kružna toka koja bi predstavljala u saobraćajnom smislu mnogo bolje rješenje od postojećih raskrsnica, i to rotor na spoju ulica Patriotske lige i Bolnička, te dva rotora na spoju ulica Stjepana Tomića i Bolnička.

Prilaz lokalitetu planiran je iz ulice Patriotske lige kroz jedan otvoreni parking, a ulaz u obuhvat planiran je također i iz Ulice Stjepana Tomića, nasuprot ulaza u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Nacrtom urbanističkog projekta predviđena je i izgradnja podzemne garaže kako bi se doprinijelo rješavanju problema saobraćaja u mirovanju na ovom lokalitetu.

“Gradnja garaže predviđena je na prostoru na kojem se trenutno nalazi parking, a bit će potpuno ukopana pod zemlju, dok će površina iznad biti hortikulturno riješena sa urbanim mobilijarom”, rekli su iz zavoda za planiranje razvoja KS .

Nosilac izrade Urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo a služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar jedan je od subjekata pripreme i realizacije ovog urbanističkog projekta.

 

akta.ba

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime