Naslovnica Home Nove fasade na stambenim zgradama na Alipasinom Polju

Nove fasade na stambenim zgradama na Alipasinom Polju

????????????????????????????????????

Radnici građevinske firme Eko Teh, koji izvode radove na utopljavanju stambenih zgrada u ulici Semira Frašte počeli su sa ugradnjom termo fasade, nakon što su završili zamjenu stare stolarije novom pvc stolarijom sa termoizolacionim staklima.

Radovi se izvode u okviru pilot projekta utopljavanja jedne lamele od pet stambenih zgrada u B fazi Alipašinog Polja, kojeg zajednički finansiraju Opština Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Obzirom da su mjerenja KJKP Toplane pokazala da se u naselju Alipašino Polje najviše troši toplotne energije, te da su na zgradama u ulici Semira Frašte (13,14,15,16 i 17), tokom ratnih dejstava pričinjena velika oštećenja, odabrana je lamela sa 344 stana, kako bi se zamjenom stolarije i utopljavanjem fasade postigla energetska efikasnost i sanirala ratna oštećenja.

„Zimski period smo iskoristili za postavljanje nove pvc stolarije, a prije nekoliko dana počeli smo sa ugradnjom stiropora, odnosno toplinske izolacije. Do kraja mjeseca završit ćemo sa postavljanjem kompletne fasadne stolarije, a termo fasada u prva tri nebodera trebala bi biti završena do kraja jula“, izjavio je šef gradilišta Enver Tatlić. Nakon toga radit će se utopljavanje i preostala dva nebodera.

Kako bi se ovim projektom postigao pravi efekat uštede, sa resornim minisatrstvom je dogovoreno da se u narednom periodu ugrade alokatori i termometri za svaki stan, kao i ventili koji će omogućiti građanima da kontrolišu potrošnju energije i da plaćaju onoliko koliko su potrošili.

Na taj način postići će se ušteda toplotne energije, novca kojeg građani troše za plaćanje grijanja, ali i smanjenje zagađenja zraka u glavnom gradu BiH. Pozitivni efekti očekuju se nakon završetka radova, a već sada je povećan interes stanara okolnih zgrada za utopljavanje.

Obzirom da je potrošnja energije u Kantonu Sarajevo tri puta veća u odnosu na evropsku normu, u narednom periodu, odnosno do 2020. godine sve stambene jedinice u Sarajevskom kantonu trebale bi imati pojedinačna mjerenja potrošnje toplotne energije. Time će se smanjiti bespotrebno rasipanje toplotne energije.

Izvor: sa-c.net

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime