spot_img

Nove fasade na stambenim zgradama na Alipasinom Polju

????????????????????????????????????

Radnici građevinske firme Eko Teh, koji izvode radove na utopljavanju stambenih zgrada u ulici Semira Frašte počeli su sa ugradnjom termo fasade, nakon što su završili zamjenu stare stolarije novom pvc stolarijom sa termoizolacionim staklima.

Radovi se izvode u okviru pilot projekta utopljavanja jedne lamele od pet stambenih zgrada u B fazi Alipašinog Polja, kojeg zajednički finansiraju Opština Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Obzirom da su mjerenja KJKP Toplane pokazala da se u naselju Alipašino Polje najviše troši toplotne energije, te da su na zgradama u ulici Semira Frašte (13,14,15,16 i 17), tokom ratnih dejstava pričinjena velika oštećenja, odabrana je lamela sa 344 stana, kako bi se zamjenom stolarije i utopljavanjem fasade postigla energetska efikasnost i sanirala ratna oštećenja.

„Zimski period smo iskoristili za postavljanje nove pvc stolarije, a prije nekoliko dana počeli smo sa ugradnjom stiropora, odnosno toplinske izolacije. Do kraja mjeseca završit ćemo sa postavljanjem kompletne fasadne stolarije, a termo fasada u prva tri nebodera trebala bi biti završena do kraja jula“, izjavio je šef gradilišta Enver Tatlić. Nakon toga radit će se utopljavanje i preostala dva nebodera.

Kako bi se ovim projektom postigao pravi efekat uštede, sa resornim minisatrstvom je dogovoreno da se u narednom periodu ugrade alokatori i termometri za svaki stan, kao i ventili koji će omogućiti građanima da kontrolišu potrošnju energije i da plaćaju onoliko koliko su potrošili.

Na taj način postići će se ušteda toplotne energije, novca kojeg građani troše za plaćanje grijanja, ali i smanjenje zagađenja zraka u glavnom gradu BiH. Pozitivni efekti očekuju se nakon završetka radova, a već sada je povećan interes stanara okolnih zgrada za utopljavanje.

Obzirom da je potrošnja energije u Kantonu Sarajevo tri puta veća u odnosu na evropsku normu, u narednom periodu, odnosno do 2020. godine sve stambene jedinice u Sarajevskom kantonu trebale bi imati pojedinačna mjerenja potrošnje toplotne energije. Time će se smanjiti bespotrebno rasipanje toplotne energije.

Izvor: sa-c.net

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE