spot_img

Nove tehnologije arhitektonske vizualizacije u stvarnom vremenu za daljinsku saradnju

Za arhitekte i vrhunske umjetnike sposobnost interaktivnog istraživanja i dizajniranja nije ništa drugo do promjena igre, drastično skraćivanje životnih ciklusa projekta i olakšavanje predstavljanja i rasprave o idejama sa saradnicima i klijentima. Budući da je saradnja na daljinu postala normalni dio svakodnevnog života, pogledi na projekte u stvarnom vremenu postali su neprocjenjivi. Kompanija koja proizvodi softvere za računalnu grafiku Chaos Group prihvatila je dvije nove tehnologije, V-Ray Vision i Chaos Vantage, kako bi stvorila kompletno rješenje za vizualizaciju u svim tokovima rada. Ova dva alata koriste različite metode za postizanje visokokvalitetnih rezultata u stvarnom vremenu s alatima za digitalni dizajn koje su već poznate.

V-Ray vision

V-Ray Vision povezuje se sa projektom i pruža kvalitetan prikaz scene u stvarnom vremenu dok radite, uz mogućnost izmjena svjetla, materijala i predmeta. V-Ray Vision novi je dodatak V-Ray arhitektonskom softveru za prikazivanje; naći ćete ga u V-Ray 5 za SketchUp i V-Ray 5 za Rhino, a uskoro dolazi i  V-Ray 5 za Revit. Budući da V-Ray Vision koristi grafiku mehanizma za igre, on će se izvoditi brzo i glatko na većini sistema – a scene se mogu istražiti jednostavnošću igranja video igre. Olakšava donošenje odluka o dizajnu u hodu, daljinsku saradnju i sudjelovanje u interaktivnim pregledima. Kad ste spremni za dijeljenje, možete odmah spremiti snimke ili u bilo kojem trenutku pomoću V-Raya stvoriti fotorealistične prikaze.

Chaos Vantage

Chaos Vantage također pruža vizualne slike u stvarnom vremenu, ali dolazi na drugačiji način, koristeći NVIDIA-inu RTX tehnologiju za isporuku 100% traga zraka, fotorealistične grafike. Postavljanje je jednostavno, povucite i ispustite datoteku V-Ray scene u Vantage i odmah je pretražuje u stvarnom vremenu, bez pripreme modela. Kada se koristi zajedno s 3ds Max, Vantage prikaz će se ažurirati uživo dok radite. Jednom kada ste u Vantage-u možete se slobodno kretati i usmjeriti svjetla, kamere i poglede. Pomoću ugrađenog uređivača animacije možete snimati kratke filmove savršene za prezentacije klijenatima. Chaos Vantage može se nositi s prizorima gotovo bilo koje veličine, od jednostavnih modela do detaljnih gradskih pejzaža.

 

V-Ray Vision već je ugrađen u V-Ray 5 za SketchUp i V-Ray 5 za Rhino, s 30-dnevnim probnim razdoboljem za oba programa. Pronaći ćete ga i u V-Ray 5 za Revit (beta verzija). Besplatne jednogodišnje licence za Chaos Vantage dostupne su do 2. juna, 2021. godine.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE