spot_img

Novi član uredništva časopisa m-Kvadrat je Boris Trapara, arhitekta i istoričar arhitekture

Čast i zadovoljstvo nam je sarađivati sa bh. stručnjakom, mladim, perspektivnoim i ambicioznim arhitektom, koji će svoje znanje i ideje dijeliti i našom redakcijom.

Boris Trapara je arhitekta i istoričar arhitekture. Diplomske i postdiplomske studije arhitekture završio je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kao stipendista vlade Francuske odlazi na doktorske studije u Pariz, u trajanju od tri godine na institut INALCO pri Univerzitetu Sorbonne Paris Cité, gdje 2019. doktorira s temom From Vienna to Sarajevo, role models and replicas in the architecture of Austro-Hungarian period i stiče titulu doktora istorijskih nauka. Studirao je paralelno na dva doktorska programa. Drugu doktorsku titulu iz oblasti tehničkih nauka stekao je 2020. godine na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Tokom školovanja učestvovao je na međunarodnim takmičenjima inovatora na kojima je osvojio 9 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja u polju tehničkog stvaralaštva u: Banjoj Luci, Moskvi, Ženevi, Parizu, Budimpešti, Seoulu i Zagrebu. Nakon studija volontirao je u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, radio je kao viši asistent na predmetu istorija arhitekture i umjetnosti na Odsjeku za arhitekturu Internacionalnog Burch univerziteta, a zatim kao saradnik Cultural Heritage Without Borders BiH, fondacije za zaštitu naslijeđa. Na Institutu za istoriju umjetnosti pri Univerzitetu u Beču boravio je jedan semestar kao istraživač i stipendista vlade Austrije.

Učestvovao je na domaćim i međunarodnim naučnim projektima i skupovima. Objavio je više od 50 stručnih i naučnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama; časopisima, knjigama i na internet portalima. Kao gost predavač prezentovao je kulturno-istorijsko naslijeđe naše zemlje na arhitektonskim fakultetima u Stokholmu, Upsali, Gotlandu, Rigi, Beču i Parizu. Fokus njegovih interesovanja su zaštita i promocija kulturno-istorijskog naslijeđa. Aktivni je član Asocijacije arhitekata u BiH, NK ICOMOS u BiH i organizator i domaćin prvog Seminara o bosanskohercegovačkoj baštini na INALCO institutu, Sorbonne Paris Cité Univerzitetu.

Borisova lista nagradna i priznanja je prilično duga, a izvojit ćemmo neke:

-Najveće priznanje Asocijacije inovatora u BiH: „Mladi inovator Bosne i Hercegovine za 2006. godinu“ za osvajanje prve nagrade na Sajmu mladih inovatora u Seulu, Južna Koreja, Azija, Asocijacija inovatora u BiH, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

– GENIUS MEDAL – Medalja genija na Međunarodnom sajamu “The genius – Budapest – The Innovation Bridgehead” u kategoriji od 300 eksponata iz 20 zemalja, Projekat porodične kuće (Pleasant House), Budimpešta, Mađarska, Asocijacija mađarskih inovatora.

-Zlatna medalja na 4. Međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija “ARKA”, Projekat Udobna kuća, Zagreb, Hrvatska, Udruga inovatora Hrvatske.

– BRONZANA MEDALJA na Međunarodnom salonu inovacija “Concours Lépine”, Porodična kuća, Pariz, Francuska, Udruženje francuskih inovatora.

Lista publikacija je također duga. Objavio je veliki broj naučnoh radova, teza, putopisa. Izdvajamo neke od njih:

– Arhitektura i umjetnost u snažnom zagrljaju: Kuća La Roche u Parizu, jedna od ikona arhitekture Moderne

Datum: 27. septembar 2017.

Izdavač: Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini

– Arhitektonska baština Mostara kroz istorijske periode

Datum: 30. oktobar 2015.

Izdavač: Novo vrijeme, sedmične novine/ISSN:2233-1751/

– 1.    Putopis: Beč

Datum: 15. jul 2018.

Izdavač: www.malezensketeme.com

– Putopis:  Andora

Datum: 10. april 2018.

Izdavač: www.malezensketeme.com

I Borisova lista projekata je također duga.

– Avgust i septembar 2015.

Idejno rješenje, idejni projekat, glavni projekat: Pravoslavna crkva

Lokacija: Kula – Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Površina: 33m2

Investitor: Srpska-pravoslavna crkva u BiH i Javna ustanova „Privrednik“

Faza izgradnje: Završeno

– Datum: Januar 2021.

Idejno rješenje i idejni projekat: Porodična kuća

Lokacija: Tolik – I. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Površina: 120 m2

Investitor: Andrijana i Dragan Lalović

Faza izgradnje: Završeno

– Datum: Maj 2020.

Idejno rješenje, idejni projekat, glavni projekat: Unutrašnje uređenje stana

Lokacija: Lukavica – I. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Površina: 80 m2

Investitor: Andrea Radmilović i Novak Vidaković

Faza izgradnje: Završeno

Biografija ispunjena zavidnim rezultatima, iskustvo ispunjeno pričama i idejama, obrazovanje dopunjavano seminarima i prezentacijama, projekti objavljivani u BiH i šire. Zaista impresivna biografija i iskustvo mladog bosanskohercegovačkog arhitekte i stručnjaka. Redakcija časopisa m-Kvadrat zaista je ponosna što je ovaj mladi i perspektivni momak dio našeg tima.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE