spot_img

Novi utovarivači na točkovima serije Cat® 980 i 982 posjeduju vrhunske performanse, poboljšanu produktivnost i niže troškove održavanja

Novi XE modeli sa paralelnim kontinuiranim promjenjivim prenosom (CVT) nude značajno poboljšanu efikasnost u utrošku  goriva i niže troškove rada. 

Ponudom vrhunskih performansi u klasi 9- do11 – tonskih utovarivača na točkovima novi Cat® srednji utovarivači na točkovima 980 i 982 su do 10% produktivniji i imaju niže troškove održavanja u poređenju sa ranijim modelima 980M i 982 M sa powershift mjenjačem. Kao novost u ovoj klasi srednjih utovarivača na točkovima, Cat 980 XE i 982 XE modele odlikuje Caterpillarov dizajn i proizvodnja  kontinuiranog promjenljivog prenosa (CVT) koji ostvaruje poboljšanu efikasnost u utrošku goriva do 35% u poređenju sa modelima serije M. Ovi novi modeli utovarivača na točkovima uključuju i proširenu tehnološku platformu kako bi se povećale performanse stroja i  poboljšala efikasnost rada. 

Nova tehnologija – informacije primjenjive u stvarnom vremenu

Standardni Cat Payload* sa Assist na svim utovarivačima serija 980 i 982 osigurava precizno vaganje tereta u korpi kako bi operateri mogli napuniti ciljanu količinu otprve svaki put. Ova nova tehnologija uključuje funkcije vaganja s malim podizanjem i funkcije ručnog naginjanja. Opcioni Cat Advanced Payload* proširuje dodatno funkcionalnost sistema sa Lists-Management, Multitask- & Manual-Add Modes i Tip-off assist.Strojevi su kompatibilni sa softverom za vaganje nezavisnih proizvođača te mogu bežično integrirati stroj u specijalizirane sisteme putem Dispatch-for- Loading (dodatna pretplata potrebna).

Nova Cat Autodig tehnologija s Auto Set Tires osigurava pravilnu tehniku utovara kako bi se značajno smanjilo proklizavanje guma i skratilo vrijeme utovara. Moguće je čitav ciklus utovara korpe automatizirati kako bi davao dosljedne visoke faktore popunjenosti korpe za do 10%veću produktivnost. 

Standardno, zajedno s Autodig i Auto Set Tires, novi modeli uvode Application-Profiles, u kojima se pritiskom na jedno dugme postavljaju višestruki parametri stroja kako bi se optimizirale postavke stroja za trenutnu primjenu. Prilagođeni profili mogu se kreirati tako da odgovaraju specifičnim potrebama kupca. Selektivni Job Aids postavljen na ekranu, zajedno sa modernizovanim rasporedom kontrola, olakšava rad kako bi svim operaterima pomogao da budu produktivniji. 

Novi XE modeli

Po prvi put u ovoj klasi Caterpillar nudi opciju CVT prenosa, proširujući ponudu srednjih utovarivača na točkovima. Novi modeli Cat 980 XE i 982 XE rezultat su preko 10 godina iskustva u proizvodnji modela 966K XE, 966M XE i 972M XE.

980 XE i 982 XE  odlikuje veoma efikasan paralelni, kontinuirano promjenjivi, sistem prenosa snage. Sistem kombinuje direktni mehanički put od motora do točkova putem varijatora HystatTM.

Duboka sistemska integracija Cat CVT, motora, hidrauličnog i rashladnog sistema značajno poboljšava efikasnu potrošnju goriva te dovodi do ušteda do 35%  snižavanjem nazivne brzine motora s visokim rimpulom. Ove modele odlikuje fina modulacijska sposobnost rimpula i virtualno biranje brzine što omogućava da se operateri neprimjetno prebace sa Powerhift strojeva. Smanjen je i nivo buke pri radu.

Udobnost i sigurnost

Pristup novoj kabini operatera je jednostavan zahvaljujući širokim vratima, stepenicama nalik stubištu i rukohvatima za dodatnu stabilnost. Novo podesivo sjedalo s amortizerima nudi se u varijantama Comfort, Deluxe i Premium što uključuje opcije grijanja i hlađenja/grijanja sjedišta radi bolje udobnosti tokom cijele godine. Sigurnosne pojaseve sada nadziru senzori, a sistem se može dopuniti vanjskim svjetlosnim indikatorom za nadzornike kako bi se povećala sigurnost na gradilištu. Viši operateri cijeniće povećan prostor za noge unutar nove kabine, dok vučna izolacija, brtve i viskozni nosači kabine smanjuju nivo buke i vibracija u cilju tišeg radnog okruženja. Nova generacija kontrole kretanja djeluje kao amortizer da bi poboljšao komfor u vožnji na neravnom terenu.

Nova komandna tabla utovarivača i ekran visoke rezolucije osjetljiv na dodir pružaju intuitivno i jednostavno upravljanje utovarivačem radi boljih performansi. Elektrohidraulički upravljački sistem, preko palice postavljene na sjedalo, pruža preciznu kontrolu nad novim Cat modelima serija 980 i 982, minimalnim pokretima ruku kako bi se povećala udobnost operatera i preciznost utovara. Klasični upravljač je također dostupan na modelu 980. Automatski klima uređaj održava željenu temperaturu u kabini. 

Novi utovarivači sada imaju push-to-start sistem koji zahtijeva važeći ID operatera da bi se motor pokrenuo. ID operatera radi  tako što se unese šifra na ekran ili, opcionalno, putem dugmeta Cat Bluetooth. Može predstavljat sigurnosni sistem stroja sa programivim restrikcijama u radu. 

Vjetrobransko staklo od poda do stropa poboljšava vidljivost radnog područja prema naprijed, dok standardna kamera za pogled unazad, zajedno s konveksnim i tačkastim ogledalima, pomaže da se poboljša vidljivosti oko stroja kao i poboljša sigurnost u radu. Dostupne opcije su i radar Cat Detect za upozoravanje operatera na opasnosti te Multi-view sistem prikaza (360 stepeni) kako bi pružili dodatni nivo nadzora oko utovarivača i time  unaprijedili sigurnost u radu. 

Uštede pri održavanju

Produženi intervali zamjene tekućine i filtera na utovarivačima na točkovima kod modela Cat 980 i 982 smanjuju troškove održavanja.  Svi intervali održavanja su sada raspoređeni u fazama od po 1,000 sati, čime se eliminiraju zastoji u svrhu održavanja svakih 500 sati. Svi modeli nude pogodan pristup hidrauličkim i električnim servisnim tačkama, a grupirane tačke za podmazivanje omogućavaju brzo i jednostavno servisiranje.

Tehnologija daljinskog servisiranja na novim Cat srednjim utovarivačima na točkovima može uštedjeti servisna putovanja do gradilišta i osigurati da stroj radi s maksimalnim performansama. Daljinsko rješavanje problema bežičnim  putem povezuje uređaj sa servisnim odjelom distributera čime omogućava izvršavanje brze dijagnostike kvarova bez povezivanja kablovima sa strojem.

Daljinsko upravljanje Flash osigurava da se utovarivači na točkovima uvijek služe najsuvremenijim softverom dok rade u skladu sa rasporedom rada. Datoteke za ažuriranje se smještaju na stroju u pozadini, a kupac na siguran način može pokrenuti instalaciju s web portala Cat Remote Services, smanjujući utjecaj na raspored rada. Pružajući pomoć u upravljanju lokacijom, brojem radnih sati i rasporedom održavanja utovarivača iz svog voznog parka web portal povezuje rukovodno osoblje sa strojem i omogućava da se zahtjevi za servisom distributera mogu uputiti sa mobilnih uređaja. 

Alati za rad

Cat Performance Series korpe uravnotežuju oblik korpe u odnosu na zglobne spojnice stroja i omogućavaju veće faktore popunjenosti i bolje zadržavanje materijala u odnosu na druge dizajne korpi s istim naznačenim kapacitetom. Cat alati za rad su sastavni dio kompletng dizajna stroja i daju značajan doprinos performansama i efikasnosti Cat utovarivača na kotačima.

Novi Cat 980 može se opremiti, kao opcija, sa Fusion™ Quick Coupler, koji omogućuje brzu promjenu korpe bez izlaska iz kabine. Izvođači radova mogu birati između nekoliko namjenski izrađenih posebnih konfiguracija kako bi optimizirali performanse i trajnost utovarivača u teškim uslovima rada, uključujući radove u industriji, na odlagalištima otpada, u šumarstvu, čeličanama te prenosu blokova.

Za više informacija o novim srednjim utovarivačima na točkovima modelima serija Cat 980 and 982 kontaktirajte vašeg distributera Cat proizvoda- Teknoxgroup BH d.o.o.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE