spot_img

Novosadsko Gnezdo je vidikovac u vidu kontinualne rampe, postavljene na prostoru iznad Mosta slobode

Autori: D. Mitov, J. Mitov, K. Radovanović i I. Čović

Novosadsko gnezdo je platforma/vidikovac u vidu kontinualne rampe, postavljene na prostoru iznad Mosta slobode. Najniža tačka rampe je u nivou terena, odakle počinje “obilazak”, odnosno sagledavanje grada i okoline. Staza se postepeno penje i spušta, sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, u pravcu Mosta slobode, odnosno prema Petrovaradinskoj trvđavi. Zbog svog arhitektonskog oblikovanja, dominantne pozicije iznad ulaza u grad, ali i kao reminescencija na golubicu – simbol Novog Sada, vidikovac je dobio naziv gnezdo.

Zbog malog nagiba (maks. 10) stazu mogu nesmetano da koriste pešaci i biciklisti. Staza se sastoji od kontinualne rampe sa različitim nagibima, a na mestima sa većim nagibom planirano je stepenište, na polovini širine staze. Ukupna širina staze, uključujući oblogu od drvenih letvica, je 300 cm.

Struktura se sastoji od čelične konstrukcije od profila odgovarajućeg poprečnog preseka, oslonjenih na armirano – betonske temeljne stope, i drvenih letvica koje čine ogradu i djelimično ,,prelaze” u nadstrešnicu. Podna obloga je od kompozitnog drveta, montiranog na odgovarajuću potkonstrukciju od čeličnih profila. Radi izrade temeljnih stopa, potrebno je na mjestima nasuti postojeći teren, da bi se postigla odgovarajuća nivelacija. Na ovim mjestima je moguće pristupiti stazi direktno sa nivoa partera.

TIP PROJEKTA: vidikovac

GODINA: 2021.

MESTO: Novi Sad, Srbija 

STATUS: pobedničko konkursno rešenje

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE