spot_img

Od neugledne metalne kuće do doma iz snova

Kada se renoviraju stare zgrade, ponekad je potrebno profesionalno oko da se vidi da li staromodni objekt ima ono što je potrebno da postane dragulj u modernom udobnom životu. Obitelj arhitekata Turck iz Düsseldorfa se upustila u avanturu obnove starih zgrada s vrlo posebnom kućom. Kuća zvana MAN Stahlhaus napravljena je 1952. godine i uspjela je povratiti stari sjaj. Kuća ne samo da je trebala biti modernizirana, svijetla i udobna, već se trebala proširiti i dodatnim stambenim i radnim prostorom. Osim toga, Katrin i André Turck željeli su sačuvati jedinstveni karakter kuće, ne samo zbog povijesnih razloga.

Kuća je stajala prazna i potpuno sama, niko je nije htio kupiti. Obitelj Turck nije marila, kupili su kuću od čelika. Arhitekova duša je osjetila, da će to biti kuća uz snova.

“Za nas kao arhitekte bilo je jasno da moramo sačuvati ovaj dragulj”, kaže Katrin Turck.

Danas, to nije samo “kuća”, već je postala pravi dragulj s jedinstvenim ugođajem. Na 226 četvornih metara stambenog prostora, obitelj je stvorila svijetao, moderan dom koji ipak uzima u obzir posebnu povijest imovine: na primjer, stari podovi, ugrađeni ormarići, vrata i drvene stepenice su sačuvane i pažljivo renovirani. Turcks je također namerno zadržao sve unutrašnje zidove. “Sobe su djelomično male, ali su dobro pozicionirane“, objašnjava on.

Međutim, nisu svi dijelovi kuće mogli biti potpuno sačuvani ili vraćeni. Na primjer, izolacija stare zgrade, morala je biti urađena po današnjim standardima. Svi prozori na pročelju su također obnovljeni, te opremljeni suvremenim trostrukim staklom. S druge strane, dimenzije prozora ostaju nepromijenjene.

Krov objekta igrao je ključnu ulogu u uspjehu obnove stare zgrade u više aspekta. Graditelji su imali koristi od robusnosti građevinskog materijala čelika, koji se sastoji od rogova, potpornje i grede. Čak i nakon svih tih godina, oni su još uvijek bili održivi.

Ukupno 45 četvornih metara stambenog prostora nastalo je obnavljanjem čelične kuće, dijelom izravno ispod krova: gdje je nekada bilo staro skladište, danas je spavaća soba roditelja s odvojenim garderobnim prostorom. Pozdravlja vas u mirnoj, svijetloj atmosferi. Umjesto izvorno malenih otvora na krovnim otvorima, ukupno tri krovna prozora danas na ovom području daju svjetlost i zrak. Zahvaljujući drvenim podnim daskama, nema tragova prethodne, jalove skladišne ​​atmosfere – umjesto toga soba zrači prijateljskom udobnošću. Prozor ima vrlo posebnu ulogu, jer krov sadrži još jedan izazov: Iz razloga zaštite od požara, u kući je trebalo stvoriti drugi izlaz u potkrovlje – bez kršenja strogih zahtjeva zaštite spomenika. VELUX konvertibilni krovni prozor ovdje je zapravo bio spas”, kaže Katrin Turck.

On formira izlaz u slučaju nužde za novostvoreni put za bijeg, koji vodi preko novo instaliranih krovnih prozora, preko krova. Istodobno, korisno se kombinira s ugodnim:

Kada je zatvorena, njezina velikodušna staklena površina omogućuje obilje dnevne svjetlosti u prostoriju.  S nekoliko jednostavnih koraka kroz prozor, dolazi se na balkonski krovni otvor. Dok se gornji dio prozora otvara do 45 stupnjeva, donji dio se istiskuje, a bočne tračnice se otvaraju. Dvije prostrane dječje sobe, koje zauzimaju gotovo cijeli kat ispod glavne spavaće sobe, preko strmog kosog krova s ​​obje strane nagiba krova. S dodatnim VELUX prozorima, ove dvije sobe imaju znatno više dnevne svjetlosti. Dijelovi čelične potporne konstrukcije krova mogu se vidjeti u sobi kćeri Lise: Prostor iza ovih vertikalnih potpornji, ona je koristila u svojoj sobi kako bi stvorila diskretno odvojenu nišu za odmor.

Više na: www.potkrovlje.ba

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE