spot_img

Odabrano idejno rješenje za izgradnju kružnog toka na Šipu

idejno

Četiri idejna rješenja za izgradnju kružnog toka u sarajevskom naselju Šip, od kojih su dva prihvaćena kao tehnički zadovoljavajuća, prezentirana su jučer.

Tokom sastanka predstavnika JP Ceste Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Općine Centar istaknuto je da će izgradnja tok kružnog toka smanjiti jutarnje i poslijepodnevne gužve na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa.

U prvom idejnom rješenju predviđeno je oko 600 metara nove trase Alipašine ulice, izgradnja dva kružna toka na Šipu i Barama, te povezivanje nove saobraćajnice sa ulicama Jukićeva i Branilaca Šipa, u skladu sa glavnim projektom buduće Prve transvezale. Za realizaciju tog rješenja, po prvim procjenama, potrebno je oko 2,7 miliona KM bez PDV-a i troškova eksproprijacije zemljišta.

Drugo ponuđeno rješenje se od prvog razlikuje jedino u tome što nema planiran drugi kružni tok na Barama, koji bi bio građen u okviru izgradnje Prve transverzale. Druga varijanta je po procjenama jeftinija za oko 300.000 KM.

Na sastanku je dogovoreno da će u rebalansu budžeta Općine Centar biti planirana finansijska sredstva između 30.000 i 40.000 KM za izradu projektne dokumentacije, te da će biti pokrenuta procedura za izmjenu regulacionih planova za to područje, saopćeno je iz Općine Centar.

 

Izvor:akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE