spot_img

Održavanje aluminijumskih fasada

Fasade mnogih zgrada su napravljene od aluminijuma, čudesnog materijala koji je vodeći izbor mnogih arhitekata i dizajnera današnjice. U ovom tekstu bavićemo se problematikom održavanja ovih fasada i kako se one mogu održavati čistim kao da su nove.

Već dugi niz godina, aluminijumske fasade krase strukture širom svijeta i one se obično smatraju materijalom kome nije potrebno održavanje, pa nije ni čudo zašto se mnoge arhitekte i dizajneri opredjeljuju za ovaj materijal. Ali, koliko god da ove zgrade izgledaju dobro sa aluminijumom, podjednako je važno da one zaista i „izgledaju dobro“, što znači da one treba da budu čiste i održavane tako da zadrže što je duže moguće svoj prvobitni sjaj i izgled.

Sa porastom ekoloških problema koji utiču na ljude uopšte, arhitektura i njena djela također nisu pošteđene. Sa zagađivačima, prljavštinom i emisijama štetnih gasova koji uzimaju svoj danak na ovim fasadama, njihovo čišćenje i održavanje postaje apsolutna neophodnost. Koncentrišući se na aluminijumske fasade, u ovom tekstu ćemo predstaviti kratko uputstvo o načinima na koje ove aluminijumske fasade mogu biti održavane i šta se može učiniti da one zadrže svoj prvobitni izgled.

Planiranje

Čišćenje aluminijumskih fasada zahtjeva mnogo tehničke i stručne njege, odmjeravajući stepen čišćenja koji treba da se odradi za svaku pojedinačnu strukturu. Fasade zgrada napravljene od eloksiranog aluminijuma i obojenog aluminijuma degradiraju zbog različitih zagađivača i samim tim postupak čišćenja podrazumjeva uklanjanje oksidacije, nečistoća, zagađivača i silikonskih ostataka sa površine.

Eloksirani aluminijum je ranije smatran kao jak i vodootporan materijal kome nije potrebno održavanje. Ali sve se ovo promjenilo kako su ekološki štetne materije počele da oštećuju strukture i kako je stopa korozije počela da raste. Dakle, uzimajući sve ovo u obzir, pročitajte u nastavku kako aluminijumske fasade mogu biti čišćene sljedećim metodama:

Osnovno čišćenje fasade od eloksiranog aluminijuma uključuje metode čišćenja vodom i metode hemijskog čišćenja. Metode čišćenja vodom uključuju kvašenje vodom i pranje pod pritiskom, iako se pranje pod pritiskom ne preporučuje za aluminijumske fasade.

Kvašenje vodom

Stabilan tok vode se koristi za rasklimavanje prljavština korištenjem željenih mlaznica i crijeva. Ukoliko prljavština, zemlja ili mast i dalje istraja, onda će ručno ribanje sa četkama i sunđerom uz kontinuirano prskanje vodom završiti posao. Ako i dalje postoje tragovi prljavštine na fasadama, pranje sa sunđerom i blagim deterdžentom može pomoći.

Oprez – Treba voditi računa prilikom praćenja ove procedure da je pritisak vode ujednačen i da čišćenje treba prvo raditi horizontalno, pa zatim vertikalno. Ukoliko je potrebno ukloniti vosak, ulje ili pastu sa površine fasade, onda se preporučuje upotreba MEK-a (metil etil keton) ili ekvivalentnog rastvarača, iako ovo mora biti sprovedeno vrlo pažljivo, jer korišćenje bilo koje hemikalije može dovesti od oštećenja organskih zaptivača i površina fasada. Također nije preporučljivo korištenje ovih rastvarača za eloksirane površine koje su zaštićene providnim organskim premazima, osim ukoliko premaz treba biti uklonjen.

Abrazivno čišćenje

Abrazivno čišćenje je potrebno kada fasade imaju velike naslage prljavština na površini. One se mogu očistiti koristeći krpu (jastuče) za abrazivno čišćenje koja se prvo temeljno natopi čistom vodom ili blagim deterdžentom za čišćenje, a zatim primjeni na površinu fasade ručno sa ujednačenim pritiskom. Ribanje također može da se odradi sa najlonskom krpom za čišćenje koja je natopljena materijalom za površinsku zaštitu, i koja se obično koristi za uklanjanje tvrdokornih mrlja i fleka.

Oprez – Kod abrazivnog čišćenja, ribanje treba obaviti u pravcu metalnih linija, a površinu posle treba detaljno isprati čistom vodom tako da se cjelokupno sredstvo za čišćenje ispere. Površinu onda treba ostaviti da se osuši na vazduhu ili je obrisati jelenskom kožom ili magičnom krpom.

Ostale mere predostrožnosti

Iako su aluminijumske fasade jedne od najlakših fasada za održavanje i čišćenje, ipak neke mjere predostrožnosti moraju biti preduzete prije nego što krenete sa čišćenjem. Nakon što ste identifikovali površinu koja treba da se očisti, odgovarajuće metode za čišćenje moraju takođe biti identifikovane u zavisnosti od područja. Preporučljivo je ne koristiti jaka alkalna ili kisela sredstva za čišćenje.

Također, čišćenje vrelih, sunčevim zracima zagrijavanih površina treba izbjegavati, jer mogu dovesti do hemijskih reakcija koje bi se zbog temperatura jako ubrzale, a također ujednačeno čišćenje ne može biti postignuto.

Eloksirani aluminijum možda neće imati negativne posljedice zbog korištenja jakih organskih rastvarača ali može dovesti do ekstrakcije hemikalija koje proizvode fleke iz zaptivača, što također može uticati na njihov učinak. Također, upotreba jakih sredstava za čišćenje nije preporučljivo na staklenim prozorima je oni mogu doći u kontakt sa aluminijumom i preterano ribanje sa abrazivnim sredstvima treba izbjegavati kako bi se zaštitila površinska obrada fasadnog materijala.

Sa ovim savjetima, pravilna njega aluminijumskih fasada može biti postignuta sa malo preciznog planiranja, čime ćemo osigurati da originalni sjaj i ljepota ovog čudesnog metala dođe ponovo do izražaja.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs(Build magazin)

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE