spot_img

Osa Scale Models: Objekti u vjerodostojnim minijaturama

“Makete su usko vezane za struku kojom se bavimo, a lampe su neka vrsta bijega i odmora od svega što se dešava u ponekad haotičnom svijetu arhitekture.”

Intervju: Osa Scale Models, Zulejha Šabić-Zatrić i Asmir Šabić

Zulejha Šabić-Zatrić i Asmir Šabić osnovali su biro za izradu maketa. Arhitekte po struci, Završili arhitektonski studij na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Također, oboje studirali na UPC Barcelona. U praksi rade deset godina, a trenutno su oboje zaposleni na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.
O ljubavi prema arhitekturi do biroa koji sklapa makete za objekte, dovela ih je čisto ideja i želja da objekti imaju svoju minijaturu.

Prije svega možete li nam ukratko reći nešto više o tome kako je počela Vaša ljubav prema arhitekturi i planiranju prostora?
Izazov je odgovoriti na ovo pitanje jer je teško sagledati sve okolnosti i uticaje koji su doprinijeli tome da se mi počnemo baviti arhitekturom. U našem slučaju interesovanje je probudio prvi kontakt sa tehničkim crtežima, arhitektonskim maketama i minijaturnim modelima na časovima tehničkog obrazovanja. Uvijek smo pokazivali interesovanje za oblikovanje i ručno stvaralaštvo u najširem smislu te riječi.

Odkud inspiracija za maketarstvo?
Poseban je osjećaj pretvoriti neku ideju, projekat ili čak i gotov objekat u vjerodostojnu minijaturu. Bavljenje arhitektonskom i urbanističkom maketom u sebi ima posebno interesantnu komponentu, a to je planiranje i detaljna razrada svih elemenata koji u konačnici sačinjavaju jedan model. Oduvijek smo voljeli da se bavimo ručnim radom i još smo na fakultetu pravili makete svojih projekata i kada to nije bilo obavezno. Najbolja provjera arhitektonskog riješenja je maketa.

Možemo li ukratko proći Vaš jedan proizvodni process na objektu primjerice prodične kuće?
Prije svega mi dobijemo gotov projekat. Nakon upoznavanja sa projektom krećemo u izradu trodimenzionalnog modela na kome su svi elementi makete detaljno razrađeni u tehničkom i estetskom smislu. Bitno je napomenuti za ovu fazu da je dobra priprema pola urađenog posla. Koliko se mi potrudimo da razradimo svaki detalj i razmislimo o tome kako ćemo ga napraviti i od čega toliko je kasnije lakše u realizaciji. Kada je model usvojen od strane investitora krećemo sa nabavkom i pripremom materijala i u konačnici sa izradom same makete. Ovo je neki okvirni pristup radu koji se prilagođava specifičnostima svakog projekta.

Koji su to najčešći izazovi koje imate prilikom izade jedne makete?
Izazovi su brojni, ali bi istakli dva. Prvi i najveći izazov su nekompletni crteži. Nekada se desi da investitor želi maketu, a da projekat nije u potpunosti ni završen. Također, dešava se da dobijemo crteže i trodimenzionalni model zgrade i da se oni nepodudaraju. Naknadne izmjene na projektu su, također, jedan od velikih izazova jer se onaj dobro razrađeni plan koji smo ranije pomenuli mora ponovo preraditi. Drugi izazov je nedostatak materijala i alata koji se namjenski koriste za maketarstvo na našem tržištu. Svaki boravak u insotranstvu se obavezno koristi kao prilika da se opremimo materijalima i alatima koji nam nedostaju. Jako je interesantno kako stvari koje koristimo u svakodnevnom životu mogu postati materijal za makete.

Materijalizacija, da je nužno drvo ili radite replike modela 3d vizualizacije?
Mi makete izrađujemo primarno od drveta jer je drvo materijal koji može, uz adekvatnu obradu, da predstavlja bilo koju materijalizaciju na maketi. Radimo i sa svim drugim materijalima u zavisnosti od toga šta najbolje odgovara konkretnom projektu.

Koliko radite za inozemno tržište, planirate li proširiti djelatnost i na dodatne usluge?
Uglavnom radimo za domaće tržište, ali se često pojave i investitora iz inozemstva. Kod poslova za inozemstvo uvijek je izazov siguran transport makete. Možemo reći da se mi prvenstveno bavimo ručnim radom. Taj ručni rad uključuje makete, lampe, minijature raznih predmeta i uvijek smo otvoreni za nove interesantne projekte.

Recite nam nešto i o lampama iz Vaše radionice?
Lampe su još jedan bitan dio našeg svakodnevnog stvaralaštva. Mi ih dizajniramo i u potpunosti ručno izrađujemo. Makete su usko vezane za struku kojom se bavimo, a lampe su neka vrsta bijega i odmora od svega što se dešava u ponekad haotičnom svijetu arhitekture.

Koliko investitori zahtjevaju makete danas, kako prevazilazite pogrešna ubjeđenja da je 3d model najrealnija slika budućeg objekta?
Za današnje vijeme kojim dominiraju digitalne tehnologije mi smo iznenađeni interesovanjem za ručno rađenim maketama. Naši investitori su ili arhitekti ili ljudi koji investiraju u izgradnju objekata tj. oni za koje sami arhitekti rade. Mislimo da je većina kolega arhitekata prilično sigurna da ne postoji 3d model koji može vjrodostojnije prikazati projekat od makete. Maketa je najbolji medij za provjeru kvaliteta arhitektonskog projekta ali i prezentaciju istog.

Gdje vidite sebe u budućnosti?
Mi smo po struci arhitekte i to je naše primarno zanimanje, ali uvijek ćemo naći vremena da se bavimo ručnim radom bilo da se radi o maketama, lampama ili nečim sasvim drugim.

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?
Smatramo da je bitno da se bavimo onim što nas inspiriše i čini sretnim i da uz svakodnevni stres i posao uvijek pokušamo pronaći neku vrstu bijega od ustaljene svakodnevnice. gledišta korištenja obnovljivih izvora energije, interpoliram u projekt.

 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE