Pametni dizajn namještaja: Učinkovite kuhinje koje štede prostor

Sa kompaktnom arhitekturom koja postaje sve poželjnija ili potreba za mnoge, prostorno osviješteni dizajn namještaja također postaje sve relevantniji. Jedno od najkritičnijih područja za uštedu prostora je kuhinja, gdje mnoštvo funkcija i potreba za pohranom mogu otežati efikasno korištenje prostora. U nastavku navodimo nekoliko primjera pametnog dizajna namještaja koji štede prostor kako bi se  male kuhinje iskoristile na najbolji mogući način.

Efikasni trpezarijski stolovi

Efikasni stolovi za ručavanje jedna su od najpopularnijih metoda za povećanje učinkovitosti kuhinje, s varijacijama koje mogu uključivati ​​klizne komponente, sklopive dijelove i transformirajuće funkcije. Jedan od najboljih primjera ove tipologije je „preklopni stol“. S preklopivim dijelovima na obje strane, korisnici mogu transformisati stol kada ga ne koriste kako bi povećali ograničeni prostor za hodanje. Drugi moderniji primjeri mogu uključivati ​​trpezarijske stolove sa spremnicima za stolice ili otomane, što povećava prostor za odlaganje dok istovremeno eliminiše prostor koji obično zauzimaju stolice. Kuhinjski šankovi ili otoci, mogu čak i povećati prostor pomoću modularnih kliznih komponenti koje služe ili kao obične površine ili funkcionalne radne ploče sa sudoperima i prostorima za odlaganje. Prednosti ovih komada ne nalaze se samo u njihovoj prostornoj učinkovitosti, već i u njihovoj sposobnosti da zauzimaju prostor samo kad se aktivno koriste.

Zidno i stropno skladištenje

Tamo gdje je prostor za kretanje minimalan, može se uštediti tako da se u potpunosti iskoriste zidovi i strop za pohranu potrebnih kuhinjskih alata i pribora. Uobičajeni primjeri uključuju magnetne police za noževe, viseće biljke i viseće stalke za odlaganje, kako bi se oslobodile radne kuhinjske ploče i dragocjeni kuhinjski elementi. Za postizanje minimalističkog dizajna, mogu se koristiti uvlačni ili obloženi viseći ormarići.  

Višenamjenske police

Kao što transformabilni stolovi i kuhinjski otoci mogu uštedjeti prostor komponirajući više funkcija u jednu, tako i ormarići ili druge vrste polica mogu biti neophodni dio kuhinjskog namještaja. Te transformacije mogu biti u mnogim oblicima, od stolova koji se okreću ili slažu unutar polica, pa sve do onih sa izvlačnim površinama za ručavanje.

Organizatori ladica

Bez obzira na brojne nekonvencionalne mogućnosti očuvanja prostora i učinkovitog skladištenja, ladica će uvijek biti najpotrebniji dio kuhinjske tipologije. Stoga će bolja upotreba ladica također poboljšati učinkovitost i funkcionalnost kuhinje. Kako bi se olakšalo bolje spremanje, organizatori ladica su najučinkovitija metoda korištenja dragocjenog prostora za odlaganje. Iako su manje ekstravagantne od većine gore navedenih mogućnosti pohrane u kuhinji, one mogu biti od najveće koristi u svakodnevnoj upotrebi za lakši pristup kuhinjskom priboru.

Sve u svemu, postoje razne metode za poboljšanje učinkovitosti malih kuhinjskih prostora, u rasponu od stolova koji štede prostor do poboljšanog multifunkcionalnog prostora za pohranu, uključujući i  najsitnijedetalje kao što su organizatori za ladice. U kombinaciji,  tipologijski namještaj može pomoći i najmanjim kuhinjskim prostorima da se u potpunosti iskoristiti.

print