spot_img

Park ljubav, vjera, nada: Arhitektonsko-urbanističko uređenje prostora u strogom centru grada Prnjavora

 Ovaj projekat je proizašao kao lično sjećanje i donacija moje porodice u saradnji sa gradskim vlastima našem Gradu u znak sjećanja na moga oca, koji je uvijek težio ostaviti svojim prijateljima, poznanicima, rodbini i građanima nešto dobro i humano iza sebe!

Projektant : Jelena Popović, d.i.a.

Studio „Jelena Popović Architect“ d.o.o.

Ovaj projekat je proizašao kao lično sjećanje i donacija moje porodice u saradnji sa gradskim vlastima našem Gradu u znak sjećanja na moga oca, koji je uvijek težio ostaviti svojim prijateljima, poznanicima, rodbini i građanima nešto dobro i humano iza sebe!

Gradski park je postojao fiktivno u gradu, bez imena, bez sadržaja, bez ljepote i funckije. Zapušteni prostor smo detaljno analizirali , saobraćajnice, pješačke komunikacije, vizure, biljni korov i parkovski mobilijar. Ustanovljene su potrebe prostora parka, budućih korisnika, kritične zone sigurnosti i vizuelne kvalitete prostora.

Park ima površinu ukupnu oko 5500m2.

Ciljevi projekta koji smo došli prilikom analize su :

 • Stvoriti funkcionalnu, povezanu i fluidnu prostornu sredinu
 • Prostor oblikovati tako da bude i vizuelno i sadržajno prepoznatljiv i interesantan za sve korisnike prostora
 • Oblikovanjem i sadržajem ostvariti potrebe svih građana grada
 • Učiniti prostor sigurnim
 • Osigurati boravišne i rekreacijske, kao i kulturno-drušvrene strukture i podporstore
 • Oblikovati park koji zadovoljava potrebe sbih dobnih grupa, kao i osoba sa invaliditetom

Najznačajniji gradski projekat na otvorenom!

Namjera je bila da „novi park“ pruzi inspiraciju, sigurnost, kroz inovativan, kreativan i raznovrstan prostor za igru, edukaciju, kulturu i razonodu, a ujedno da bude dobar primjer i simbolika humanosti i dobrog srca, pruzanja ljubavi, bliskosti i uzajamnog postovanja, s cijom idejom je sve ovo i krenulo…i dosli smo do koncepta povezivanja…linije vodilje, odnosno u ovom slucaju novog toka komunikacije, nove staze povezivanja kroz zone…od jednog kraja parka do drugog…. Samim povezivanjem osobina covjeka u cije ime je sve ovo krenulo, njegovih zivotnih pravila, i povezivanja ovih tokova, novih zona (koje mozemno predstaviti u 3 glavne zone), dolazimo do integracije i simbolicnih rijeci trojstva, LJUBAV-VJERA-NADA.

Raspored i zoniranje sadržaja unutar parka defiisano je nagibom terena i blagom denivelacijom koja je posložila zone. Prostor parka koncipiran je kao cjelovita tematska sportsko-rekreativno-zabavna parkovska površina. Koncepcija omogućuje uključivanje parkovne površine u čitav niz aktovnosti vezanih uz projekat Zdravih gradova ( promocija i očuvanje zdravlja, edukacija, ekologija, zaštita prirode i okoline, ekoterapija, rekreacija na otvorenom, mir uz melodiju i glumu na otvorenoj sceni, partije šaha na otvorenom, didaktičke igre i sprave za djecu…).

Projekat je koncipiran na 3 glavne zone:

 1. Kulturni dio – teatar na otvorenom…za namjene nastupa, djecijih priredbi, muzicke skole, dramske sekcije, recitatorske… prezentacije razne, a sve za ozivljavanje parka u kulturno-drustvenom pogledu
 2. Rekreativna zona – zona za rekreaciju, sto je dobro omoguciti, jer svi mi trebamo podstaknuti bitnost naseg zdravlja, i sve vise postaje zdrav nacin zivota popularan, od brige od ishrane, pa do otvorenih rekreativnosti, street workout-a, fitnees-a na otvorenom, trcanja…s tim da je u zoni i dio sportskog druzenje, stoni tenis. Cijeli park je opremljen velikim brojem klupa za odmor i druženje, a za ljubitelje šaha su konstruisane praktične klupe sa stolovima za šah.
 3. Djecje igraliste – je podjeljeno u tri podgrupe :
 • Djecije igraliste za uzrast djece do 3 godine
 • Djecije igraliste za uzrast djece od 3+ godina
 • Djecije igraliste u pjesku

Djecija igralista su osmisljena kao interaktivna igralista, sa spravama za didaktiku, pokretanje motorike, penjanja, razmisljanja, zavijanja u procesu igre…kreativan prostor u jednom… prostor je dodatno predvidjen da se podigne nivo kreativnosti i u podlozi, koja je sacinjena da postakne djeciju mastu i kretanje…raznolike boje, denivelacije, igre u podu… Odradjena su u gumenoj livenoj podlozi. I jedna bitna jos stvar, jeste da je sadrzaj sprava jednim dijelom namjenjen i pristupacan djeci, odnosno osobama sa invaliditetom.

Posebna uloga s toga je i vezana u oblikovanju mreže staza i povezanosti parkovskih cjelina.

Pored ove tri zone…koje su povezane novom linijom šetalista :

 • stazom povezivanja od behatona, uz njih su segmenti odrađeni i za starije, penzionere, sa stolovima za šah, druženje, kartanje…
 • zelenim tunelima, kao jednom toplom pričom i ubacivanju zelenila podstičemo priču ljubavi i topline
 • parkovske sadnice mirisnih lavandi i japanske trešnje upotpunjuju prostor, daju atraktivnost prostora, oživljavaju prostor mirisom i bojom, dobijamo novu dimenziju, uključujući dodatna čula
 • logo grada na ulazu u grad daje naglašenost prostora i atraktivnost grada

Dječije igralište zamišljeno je kao integrirano i kombinovano s ciljem socijalne integracije djece sa posebnim potrebama i ostale dječije populacije. Upravo iz tih razloga predlaže se i upotreba pojedinačnih i kombinovanih sprava s posebno odabranim modelima koji imaju didaktičkog i edukativnog karaktera, koje će omogućiti istovremenu igru obje grupacije. U tome odabiru sprava i podloga je pripomogla firma Flex invest d.o.o. sa kojima smo pronašli odgovarajuće modele, tematike, sa odabirom jakih i veselih boja kako bismo djecu podstakli na što veću kreativnost, energiju i veselje.

Grupacija podzona kompletnog dječije igrališta omogućuje se suptilno diferenciranje dijelova prostora namijenjenog različitim oblicima igre i različitim dječijim uzrastima. Dostupnost svim površinama omogućen je osobama s posebnim potrebama pažljivim vođenjem staza i njenim spajanjem s gumenim livenim podlogama, koje pružaju i dostupnost svim korisnicima i zažtitu od bilo kakvih oblika povreda.

Bezbijednost djece je najbolja investicija!

Istraživanjem o sigurnosti djece i zaštiti od urada, pada koju je moguće prouzrokovati igrom, kretanjem, korištenjem sprava na igralištu utvrdili smo da je idealno rješenje izrada livene gumene podloge. Kao i mogućnost kreiranja različitih oblika i razvoja igre u parteru sa izlivanjem ovih podloga, te smo ujedno i pored sigurnosti omogućili i dodatnu interakciju u parternom nivou sa bojama, igrama, pravcima, oblicima.

Izlivanje elastične podloge izrađene od gumenog granulata izvodi se u dva sloja na prethodno pripremljenoj čvrstoj podlozi. Prvi, amortizirajući sloj, se izvodi od mješavine prozirnog poliuretana i SRB granulata u rasponu dimenzija 4-8mm, a drugi sloj, od mješavine prozirnog UV stabilnog poliuretana i granulata u željenoj boji u dimenzijama 1-3mm. Karta boja EPDM-a je širokog spektra tonova i posebno je potrebno odbojiti vrijeme o projektovanju podloge i shvatanja i iskorištavanja prednosti same livene podloge, kako bi se postigla igra i kreativnost djeci tokom korištenja.

Zbog svoje fleksibilnosti i amortizacije prilikom pada, podloga od gumenih granulata pruža djeci izuzetnu sigurnost. Podloga je porozna, pa brza odvodnja obezbjeđuje igru odmah nakon kiše, napravljena je za sve vremenske uslove i može se koristiti tokom cijele godine. Osim sigurnosti, udobnosti i dugotrajnosti, estetski dojam je veoma bitan za svaki segment u arhitekturi i građevinarstvu, a pogotovo kad su u pitanju dječija igrališta.,Pored površina u jednoj boji, moguće je stvarati igrališta koja u svom sastavu imaju dovdimenzionalne ili čak trodimenzionalne oblike koji dodatno podstiču djecu na igru.

Dizajn dječijih igrališta!

Nije dovoljno da dijete samo promatra i sluša, već i da samo otkriva i istražuje. Kroz igru dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet putem pokušaja i grešala, eksperimentisanjem s različitim materijalima, zvukovima, sredstvima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga!

Staze_ vodilja kroz tok parka

Postojeće staze parka su rekonstruisane sa novim asflaltnim nivoima, novim ivičnjacima sa jasno definisanim pravcima, poravnavanjem denivelacija stepeništa, uvođenjem rampi. Dok nova staza vodilja daje novi rok kroz park, početak i kraj dešavanja, odrađena behaton sitnim pločama i sa podnom rasvjetom. Staza koja ima dušu! Dok dječija zona podloga otbara prostor parka, daje život bojama i denivelacijama, pametnim interaktivnim popločanjem _ gumenom livenom antistres podlogom. Kao i zona dječije igre u pijesku, koja daje prirodni materijal i kreativnu i naiivnu igru za male.

Svi materijali za rekonstrukciju su prirodni tonovi, prijatni za parkovski ambijent. Obrada centralne polukružne klupe , centralnog dijela druženja roditelja dok čuvaju djecu, je takođe odrađena u drvenim tonovima sa teksturom godova, da što realnije prikaže drvo kao teksturu, ali sa trajnijim rješenjem izdržljivosti od WPC dasaka. Obloge od WPC dasaka sa istom teksturom i tonovima prirodnog drveta su odrađene pojedine obloge za sjedenje na betonskim parapetima, te i sama zona kulturnog sadržaja, scena bine i tribina su takođe obložene sa istom obradom.

Novoprojektovana zona za kulturni sadržaj čini multifunkcioni teatar na otvorenom sa tribinama namjenjene održavanju raznih događaja povezanih s promocijom kulture, zdravlja, umjetnosti, turizma, za održavanje raznih kulturnih priredbi, koncerata i sličnog.  Bina u obliku šestougla savršeno odgovara svim vizurama prema tribinama, koje prate nivelaciju terena i kaskadno se uklapaju u polovinu šestougla .

U sklopu zone za rekreaciju, projektovana je obručno elipsoidna atletska trim staza izrađena od malča, oivčena ivičnjacima, a unutar staze je obložena podloga za rekreaciju od antistres gumenih ploča, i sa spravama namjenjenim fitnesu na otvorenom, workout-a. U sklopu sportske zone je i lociran stoni tenis.

Uz svaku zoni predviđena je informativno-edukacijska ploča koja informiše korisnike parka o osnovnim podacima kome je namijenjena koja zona, kao i način korišćenja prostora, pravila ponašanja u parku.

Centralna pozicija od ulaza u grad, obručom parka, određena je zona za brendiranje grada, atraktivni potez naziva grada od željezne konstrukcije koja je pocinčana i ofarbana u bijeli ton, gdje smo se poigrali sa prednjom stranom i sa igrom svjetlosti, te smo odradili dizajnersku perforaciju i u pozadini postavili LED traku iza mliječnog pleksiglasa.

Jedna od centralnih detalja i personalizacije parka, simbolike nje i ove humanosti, odrađena je skulptura parka, koja je osmišljena da prestavi simboliku humanosti, harmonije, sloge, zajednice, porodice i sloge….sve ono što je oslikavalo i osobu kojoj je posvećena rekonstrukcija i za šta se godinama života zalagao. Skulptura je simbol LJUBAVI, VJERE, NADE! Moja viđenja, emociju i simboliku pretvorio je u djelo skulptor, vajar Bojan Mikulić. Jasno svedena, svijetla apstraktna skulptura od mermerne smjese, stoji na postamentu monobloka Bilećkog kamena i krasi današnji park sa posvetom budućim generacijama.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE