spot_img

Park „Ušće“ od sedam zona

park-usce-od-sedam-zona-1503-1Poznati danski arhitekta Jan Gel predstavio je gradskim vlastima idejno rješenje kako bi trebalo da izgleda 80 hektara parka kod Ušća. Prostor oivičen Bulevarom Nikole Tesle, od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija” u Zemunu, biće podjeljen na sedam tematskih zona.

Najveći gradski park imaće zonu kretanja. Na promenadi bi se nalazile staze za trčanje, punktovi za iznajmljivanje ili parking bicikala, dječja igrališta za trotinete i rolere. Zona prirode imala bi ambijent divljine, sa skulpturama životinja i šumskim replikama. Park će pored ove dvije zone imati i zonu muzike, umjetnosti, nauke, vode i zonu Srbija.

Gradonačelnik Siniša Mali kaže da se ovo idejno rješenje potpuno uklapa u strategiju otvaranja grada ka rijeci. – Park će imati višestruku namjenu, služiće za rekreaciju, uživanje, zabavu i šetnju. Postojaće odvojeni prostori za decu. Posebno je važno to da će biti dobro osvjetljen i mnogo bezbjedniji nego sada – objašnjava Mali.

Prema gradonačelnikovim riječima, plan podrazumjeva i realizaciju stare ideje, a to je izgradnja gondole koja će povezivati ovaj park sa Kalemegdanom. – Naša polazna ideja koju smo predočili bila je da uradimo nešto po ugledu na park „Gorki“ u Moskvi i „Tivoli“ u Kopenhagenu. Želimo da Beograd ima park koji po ljepoti može da parira najljepšim vrtovima u Evropi i Rusiji – zaključuje Siniša Mali.

Prema rječima gradskog arhitekte Milutina Folića, studio danskog arhitekte sugeriše da se tematske zone nadovežu na već planirane i postojeće sadržaje. Zona muzike mogla bi se osloniti na buduću zgradu Filharmonije, Palata Srbija nadovezuje se na Zonu Srbija, Zona umjetnosti na Muzej savremene umjetnosti. Zona prirode bila bi uz budući prirodnjački muzej.

Zona Srbija bila bi tematski prostor posvećen prirodi i kulturi Srbije. Ovaj omanji tematski park zamišljen je kao skup autohtonih i rasprostranjenih biljnih vrsta sa naših prostora, uz detalje i elemente kulturnih specifičnosti. Dok bi Zona vode bila dugačka promenada, koja bi se završavala u špicu obale, simbolično posvećena ušću dviju reka. Predlaže se formiranje vodenih atrakcija, parkovskog jezera, potoka i česmi.

U parku „Ušće“ postojaće šetalište posvećeno muzici. Biće nekoliko otvorenih prostora za organizovanje muzičkih događaja, igraonica sa instrumentima, kao i staze slavnih ličnosti. Nekoliko šetališta biće posvećeno umjetnosti i nauci. Staze će povezivati Muzej savremene umjetnosti i niz eksponata koji bi trebalo da popularizuju nauku.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE