Naslovnica Home Paviljon u Parizu napravljen od 180 recikliranih drvenih vrata

Paviljon u Parizu napravljen od 180 recikliranih drvenih vrata

Arhitektonska firma Encore Heureux, sa sjedištem u Parizu, dizajnirala je Cirkularni Paviljon, savremenu građevinu napravljenu od recikliranih materijala i građevinskog otpada.

1

Prekrasni Cirkularni Paviljon, kao što mu samo ime sugestira, jeste ekološki prihvatljiva građevina napravljena od recikliranih materijala koja slijedi trend cirkularne ekonomije. Ova drvena kabina od 70 metara kvadratnih, sa jedinstvenim krunolikim krovom, imati će funkciju ureda sportske asocijacije u Distriktu 14 u Parizu.

3

Vjerujući u to da svaki materijal ima svoju vlastitu priču, dizajneri iz firme Encore Heureux prikupili su korištene građevinske materijale iz raznih izvora i istražili kako da ih vrate u život. Eventualno su došli na ideju da sagrade konstrukciju čija se fasada sastoji od 180 odbačenih drvenih vrata. Sva vrata koja čine fasadu ove arhitektonske ljepotice pronađena su na građevinskim zemljištima i tretiranu su kao odbačena.  Svaka vrata imaju posebnu boju, a ručke na vratima su ostavljene i prdstavljuju ugodan prizor za oko koji nema reda. Za konstruisanje kostura zgrade, dizajneri su koristili ostatke sa građevinskog mjesta na kom se gradio dom za umirovljenike, a 50 drvenih stolica su sakupili sa otpada, prefarbarili ih te one služe kao namješataj unutar građevine.

4

Cirkularni Paviljon bio je izložen na trgu ispred Hotela Ville u Parizu u cilju prikazivanja inovativnog korištenja starih i odbaćenih materijala. Od sredine oktobra prošle godine, pa sve do ranog januara ove godine, zgrada je imala ulogu kafića i udomaćila je nekoliko panelnih diskusija i radionica.

m-Kvadrat

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime