spot_img

Pax24 – projekat urbane kuće

Oivičena zidom, ova urbana vila stvara sopstveni mir, odakle i dolazi njen naziv iz latinskog jezika.

Šta je bila želja klijenta i kako ste vi odgovorili projektni zadatak?

Želja klijenta je bila da u gusto izgrađenom dijelu grada, na relativno maloj parceli, izgrade kuću koja će im pružiti mir i privatnost. Cilj je bio da se na najbolji način iskoristi veza kuće sa dvorištem, stvarajući neprekinutu integralnu celinu.

Koja je specifičnost ovog objekta, u čemu leži njegova originalnost?

Pax24 je projekat urbane kuće, koja se nalazi na parceli od 333m2 u gusto izgrađenom, ali mirnom dijelu grada. Kuća je postavljena longitudinalno u pravcu pružanja parcele, tako da dnevni boravak dužom stranom izlazi na dvorište, koje na taj način postaje integralni dio kuće. Oivičena zidom, ova urbana vila stvara sopstveni mir, odakle i dolazi njen naziv iz latinskog jezika.

Koja je bila glavna ideja za oblikovanje?

Glavna ideja za oblikovanje se bazirala na samom obliku parcele. Pošto je zahtjev klijenta bila da se u prizemlju smjesti znatno više sadržaja nego na spratu, dio prizemlja je „isturen“ prema dvorištu kao poseban krak u kome je smještena dnevna zona: kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Veza sa dvorištem omogućena je pomoću velikog kliznog portala, koji povezuje dnevni boravak i natkrivenu dvorišnu terasu.

Kako je okolna arhitektura i pripadajući kontakt utjecali na objekat?

Kuća se nalazi u dijelu grada koji posljednjih godina doživljava transformaciju, izgradnjom savremenih urbanih kuća i vila, na kojima dominiraju ravni krovovi.

Od kojih materijala je urađena konstrukcija objekta i u kom konstruktivnom sistemu?

Kuća je izgrađena u masivnom sistemu gradnje, sa zidovima od termobloka i armiranobetonskim serklažima.

Koji su materijali primjenjeni na fasadi i za koju stolariju ste se odlučili (proizvođač)?

Fasada je kontaktna, sa slojem termoizolacije od stiropora, djelimično obrađena fasadnim malterom, a djelimično keramičkim pločicama u različitim dezenima. Stolarija je aluminijumska.

Koji su sve sadržaji zastupljeni u objektu i kako su organizovani?

U suterenu se nalaze tehničke prostorije, ostava, vešernica i jedna zajednička prostorija (igraonica). Stepenište iz suterena vodi direktno do dvorišta. U prizemlju se nalaze garaža, ulazni prostor, gostinska soba i kupatilo, kao i veliki otvoreni dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom. Na spratu se nalaze spavaća i dečije sobe, sa krovnom terasom.

Šta je bila ideja za enterijersko uređenje i opremanje – za koje materijale i namještaj ste se odlučili i iz kog razloga?

Želja klijenata je bila da se dobije topla atmosfera, uz neutralnu paletu boja. U enterijeru preovlađuju tamniji tonovi, sa sivim nijansama i drvenim površinama.

Faktografija:

  • Naziv objekta: Pax24
  • Mjesto: Novi Sad, Srbija
  • Autori projekta: Dejan Mitov, Krsto Radovanović, Jelena Mitov, Nebojša Petković, Modelart Arhitekti Srbija
  • Odgovorni projektant: Slobodan Ćirić
  • Godina projektovanja: 2019.
  • Godina izgradnje: 2020-2021.
  • Površina: 333m2
  • Spratnost: Su+P+1
  • Fotografija: Miloš Martinović
  • Izvođači: MD Inženjering

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE