spot_img

Pet kompanija iz BiH na Coface listi 50 najvećih kompanija na Balkanu

Francuska grupa za osiguranje kredita Coface i ove godine je objavila listu od 50 najvećih kompanija na Balkanu na osnovu ostvarenog prometa. Na toj listi svoje mjesto našlo je pet kompanija iz BiH, koje predvodi JP Elektroprivreda BiH.
poslovanje
Elektroprivreda BiH je najbolje plasirana kompanija iz BiH i zauzima 26 mjesto sa ukupnim prometom od 486,9 mil EUR. U odnosu na prošlogodišnju listu 50 najvećih kompanija Elektroprivreda BiH je napredovala pet pozicija. U Elektroprivredi BiH je zaposleno 4.837 radnika.

Kada su u pitanju ostale kompanije iz BiH 31. mjesto zauzima Holdina Sarajevo sa ukupnim prometom od 435,9 mil EUR. Ta kompanija je nazadovala u odnosu na prošlogodišnju listu za pet pozicija i manjim prihodom za više od 80 mil EUR. Holdina je u 2015. godini imala 485 zaposlenih osoba.

Veliki napredak ostvario je trgovački lanac Konzum Sarajevo zauzevši 32. poziciju sa ukupnim godišnjim prometom od 434,6 mil EUR i zaposlena 4.380 radnika. Poređenja radi kompanija Konzum je prošle godine zauzimala 49. mjesto sa prometom od 355 mil EUR.

Među 50 najvećih kompanija na Balkanu prvi put svoje mjesto je pronašao i trgovački lanac Bingo Tuzla, koji zauzima 34. mjesto sa ukupnim prošlogodišnjim prometom od 410,8 mil EUR. Bingo je prema podacima za prošlu godinu imao 4.465 zaposlenih.

Peta kompanija iz BiH koja se našla na ovoj prestižnoj listi je Optima Grupa iz Banje Luke sa prometom od 359,8 mil EUR i 128 zaposlenih. Ta kompanija na ovogodišnjoj listi zauzela je 49. poziciju, a poređenja radi na prošlogodišnjoj listi zauzimala je 27. poziciju i prometom od 523 mil EUR.

Najveći broj kompanija na listi 50 najvećih je iz Slovenije i to 18, koje predvodi Petrol sa godišnjim prometom od 3,1 mlrd EUR. Petrol je ujedno i najvrijednija kompanija na Coface-ovoj listi. Hrvatska na ovoj listi ima 16 kompanija, a najbolje je plasirana INA sa prometom od 2,2 mil EUR.

Srbija na listi ima devet kompanija, a najbolje pozicionirana je naftna industrija NIS na 5. mjestu i prometom od 1,6 mlrd EUR. Na listi Coface-a nalaze se još dvije kompanije iz Makedonije, a na visokom devetom mjestu nalazi se firma Johnson Matthey sa prometom od 1,1 mlrd EUR.

klix.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE