spot_img

Phi Suea solarne kuće skladište višak energije u obliku hidrogena

Četiri Phi Suea solarne kuće koje se prave u Tajlandu pretvarati će višak energije u hidrogen i skladištiti ga u gorivne ćelije

phi-suea-house-1

Način na koji ovaj energestki sistem funkcionira jeste taj da se tokom dana višak solarne energije iz solarnih panela usmjerava ka pokretanju elektrolizatora i proizvodnji hidrogena. Spomenuti hidrogen se zatim može pretvoriti ponovo u električnu energiju sistemom gorivnih ćelija tokom noći.Nekih 114 kW fotonaponskih panela biti će u stanju generirati oko 441 kilovat sati dnevne struje. Višak električne energije biti će spremljen u dva olovna akumulatora. Elektrolizatori će zatim konvertirati dotatnu energiju u hidrogen gas tako što će u vodu dostaviti električnu struju. Hidrogen se zatim skladišti za kasniju uporabu, obično noću kada će se ponovo pretvoriti u električnu energiju pomoću gorivnih ćelija.

Phi-Suea-system-10325692_1564572803816731_5521884907813350615_n-270x179

San postaje stvarnost

Hidrogen se fizički može skladištiti kao gas ili kao tečnost. Skladištenja hidrogena u obliku gasa obično zahtjeva spremnike pod visokim pritiskom. Skladištenje hidrogena kao tekučine zahtjeva krigenske temperature jer je tačka vrenja hidrogena −252.8°C. Elektrolizator je elektromehanički aparat koji je dizajniran da obavlja elektrolizu: razdvaja rastvor u atome tako što kroz taj rastvor sprovodi elektricitet. Proces elektrolize prvi je otkrio britanski naučnik Humphry Davy u 18.stoljeću. Iz firme Phi Suea kažu kako je do sada bio samo san imati dvadesetčetverosatni pristup energiji sunca, ali sa njihovim novim i obnovljivim energetskim sistemom i skladištenjem hidrogena, to više nije samo san. Oni su dodali i kako je prva faza razvoja ovog sistema završena te se sada radi na fazi testiranja sa prve tri zgrade. Očekuje se da će ovaj energetski sistem biti u 100 % radnoj fazi jako uskoro.

unspecified-3

Moramo imati na umu da je tehnologija iza ovog sistema još uvijek relativno nov pojam. U svijetu postoji tek nekoliko sličnih sistema koji se tek razvijaju i testiraju na univerzitetskim laboratorijama širom svijeta, te tek mali broj sličnih hidrogensko energetskih skladišta koja služe kao bekup napojni sistemi za telekomunikacije u udaljim mjestima, ali Phi Suea kuće su prvi projekat u cijelom svijetu koji ovu tehnologiju koristi kao glavno skladištenje energije u sklopu multi rezedencijalnog razvoja.  Iz ove firme tvrde kako je proces konverzije u potpunosti čist proces u kom su jedini nusproizvodi voda i kiseonik. Kada sistem bude u potpunosti funkcionalan, biti će u stanju proizvesti i do 2000 litara hidrogena svaki sat vremena, a njegov skladišni kapacitet iznositi će i do 90000 litara hidrogena, što znači količinu od 120 kilovat sati.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE