spot_img

Počinje izgradnja MHE “Dub” kod Rogatice

Izgradnja male hidroelektrane “Dub” na rijeci Prači kod Rogatice, instalisane snage 9,4 megavata, počeće ove godine, potvrdio je za poslovni portal “Capital” direktor “Hidroinvesta” Dragan Dobrilović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U MHE “Dub” je planirana proizvodnja 44,16 kilovat časova električne energije godišnje, a uslovi za otpočinjanje gradnje stvoreni su nakon što je na mrežu priključena MHE “Ustiprača”.

Dobrilović kaže da je “Hidroinvest” Regulatornoj komisiji za energetiku RS početkom marta ove godine uputio zahtjev za izdavanje dozvole za izgradnju MHE “Dub”.

– U pitanju je nešto veća hidroelektrana od MHE “Ustiprača”, a čija će izgradnja biti zahtjevnija i izazovnija jer podrazumijeva i izgradnju tunela od 2,3 kilometra. Pripremne radove izvodili smo paralelno sa izgradnjom MHE “Ustiprača” – istakao je Dobrilović.

MHE “Ustiprača” je derivaciona elektrana instalisane snage 6,9 megavata sa dva agregata i frensisovim turbinama. Planirana je godišnja proizvodnja od 35,35 miliona kilovat časova električne energije.

Ukupna vrijednost ove dvije MHE procijenjena je na oko 55 mil KM i riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji na području rogatičke opštine.

“Hidroinvest” je 2006. godine od Vlade RS dobilo koncesiju za tridesetogodišnje korišćenje voda rijeke Prače za izgradnju dvije male hidroelektrane.

 

capital

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE