Podno grijanje: zdravije, ekonomičnije i toplije

Podno grijanje: zdravije, ekonomičnije i toplije

Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja – bez cirkulacije prašine i suhog zraka. Ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje radijatora, a toplinu predaje direktno okolini. Podno grijanje je zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od klasičnog radijatorskog grijanja.

Podno grijanje je danas najbolji rašireni sistem grijanja. Prednosti u poređenju sa drugim sistemima grijanja su brojne. Pri podnom grijanju temperature zraka su na različitim visinama u prostorijama najbliže idealnim, što čini boravak u prostorijama ugodnijim: Za razliku od radijatorskog grijanja podno grijanje emituje toplotu od najniže tačke u prostoriji koja se širi ka visini prostorije, dok radijatrosko emituje zagrijani zrak u visinu prostrorije. Zbog manjeg termičkog gibanja zraka u prostrijama sa podnim grijanjem manje se diže prašina i isušuje zrak. Također, podno grijanje nudi najekonomičnije rješenje jer zahtijeva temperaturu vode do 30 C°, dok u radijatorsko grijanje voda treba da bude oko 60 C°. Posebno je primjenjljivo za izvore energije kao što su toplotne pumpe i solarni sistemi.

U proizvodnom asortimanu Terrasit možete pronaći tri vrste ploča za instaliranje podnog grijanja, kao tri koncepta HARD, SILENT, ADAPT koje se razlikuju po fizičkim osobinama za uslove za koje su namjenjene. TERRATERMAL ploče nude nude najbolju čvrstoću veoma stabilnih čepova koji vam omogućavaju brzu i jednostavnu ugradnju cijevi za podno grijanje, koji omogućavaju optimalan razmak između njih. Ove ploče imaju zaštitnu foliji protiv vlage, elastične su i imaju jednostavne rubove za čvrsto povezivanje. TERRASTERMAL ploče za podno grijanje namjenjene su za u gradnju ispod estriha i imaju osobine da zadržavaju i usmjeravaju toplotu iz cijevi za podno grijanje.

Sistemska ploča TERRATERMAL omogućava:

  • manju potrošnja energije za zagrijevanje
  • optimalnu temperaturu u prostoru
  • brzu i laku ugradnju
  • dugotrajna je
  • nosiva je
  • upija udarni zvuk

TERRATERMAL ploča za podno grijanje je namjenjena isključivo za instalaciju u sistemima podnog grijanja. Ugrađuje se na pod ispod cementnog estriha. Mora se voditi računa da završni dekorativni sloj koji se koristi u prostorijama mora piti prilagođen sistemu sa podnim grijanjem i mora biti deklarisan da je primjenjiv na takav sistem podnog grijanja.

print