Naslovnica Home Podzemni vrtovi Maple Garden Park, Tajvan

Podzemni vrtovi Maple Garden Park, Tajvan

Maple Garden Park prva je podzemna rekreaciona zona u Tajvanu. Vegetacija koja je posađena duž vrta, povečala je zelenu pokrivenost Taichung City-ja za 28000 metara kvadratnih i doprinjela smanjivanju urbanog efekta zagrijavanja.

1

Efikasnim planiranjem krajolika i efektivnim geosintetičkim materijalima sagrađen je Maple Garden Park ispod nivoa površine grada.Taichung City-ju u Tajvanu, gradski posjetioci koji se šetaju kroz Maple Garden Park zapravo borave ispod nivoa površine grada. Dizajneri krajolika uz pomoć geosintetičkih materijala pretvorili su veliku rupu u srcu grada u urbanu park oazu. Mjesto je originalno bilo planirano za gradnju Taichung Internacionalnog Expo Centra, koji se eventualno sagradio na drugoj lokaciji. Kao rezultat toga, napušteno gradilište ostalo sa iskopino dubokom 20 metara i širokom 30000 metara kvadratnih.

2

Kada su gradski planeri došli na ideju da tu naprave park, oni su znali da će morati raditi u kratkom vremenskom roku i sa ograničenim budžetom. Oni su u skladu sa tim osmisli okolišno prihvatljiv i multifunkcionalan park sa ograničenim iskorištavanjem betona. Građevinski radovi na ovom projektu uključivali su kontinuirani parametar zidova i padina ispod nivoa površine grada, a koje su ojačane geomrežama i geotekstilima; ekološki ribnjak s volumenom od 200.000 kubnih metara; i kontrola erozije za krajolik. Okolni zidovi i nagibi iskopanog otvora bili su umotani i ojačani sa geomrežama visoke izdržljivosti, geotekstilima i vrećama zemlje te vegetacijskim prostirkama. Sve ovo uspješno je formiralo mehanički stabilizirane zidove i nagibe.

3

U krajolik su također inkorporirane terenske podloga i gabioni za dodatno poboljšanje rasta vegetacije i za kontrolu od erozije tla. 2708 geotekstilnih vreća, geomembrana i gabiona iskorišteno je na ovom 2000.000 kubnih metara velikom ekološkom jezeru koje je povezano sa gradskim odvodnim sistemom radi regulacije kišnice. Ovaj geosintetički prilaz smanjio je korištenje betona te je smanjio troškove gradnje u pola. Konačni rezultat dao je građanima pristup smirujućoj, zelenoj oazi u centru prometnog Taichung City-ja. Da bi se dodatno poboljšala atmosfera ove zelene oaze sagrađeni su restoran i izložbeni centar u sklopu samog parka.

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime