spot_img

Pogledajte kako će izgledati aerodrom u Tuzli nakon proširenja putničkog terminala

Međunarodni aerodrom Tuzla hrabro ulazi u novi investicioni period. Zbog povećanog broja putnika koji sve češće koriste Wizz Air-ove linije do nekoliko destinacija u Evropi, menadžment aerodroma najavljuje proširenje putničkog terminala, izgradnju objekata Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije BiH, kao i carinskog skladišta za avionsko gorivo, ukupno vrijedni oko 7 mil KM.
t1
Kako je rečeno na jučerašnoj prezentaciji novih investicija, očekuje se da će u 2017. godini kroz ovaj aerodrom proći između 500.000 i 600.000 putnika.

– Kako bi aerodrom mogao odgovoriti na sve zahtjeve koji se s tim u vezi pred njega postavljaju neophodno je uraditi rekonstrukciju postojećih objekata pristanišne zgrade, tehničkog objekta, izgraditi neke nove objekte, te dodatni parking prostor – rekao je direktor aerodroma Rifat Karasalihović.

Tako je najavljeno proširenje aerodromskog hola, prostornih kapaciteta u odlascima i dolascima, veći broj šaltera za registraciju putnika, novi caffe bar i restoran. Osim toga, predviđeni su prostori za agencije za iznajmljivanje vozila, sortirnicu prtljaga, kao i povećanje prostora za potrebe uprave i administracije. Kako je naznačio menadžment, dok budu trajali svi ovi radovi, neće biti ometanja putničkog saobraćaja.

t2

Karasalihović je rekao da su njihove investicije u proširenje kapaciteta vrijedne 4,5 mil KM. Očekuju da će 50% novca obezbijediti kreditom, a za ostatak očekuju pomoć Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade FBiH.

Osim ovih radova, biće izgrađeni objekti i za UIO BiH i Graničnu policiju BiH. Direktor UIO BiH Miro Džakula nedavno je najavio da će u tom objektu biti smještenje sve njihove službe. Kako su rekli, tuzlanski aerodrom za njih je ujedno i granični prelaz.

t3
Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u toku je nadogradnja prilaznih svjetala na pisti. U oktobru je završena ugradnja novih rasvjetnih tijela koja su locirana unutar aerodromskog kompleksa, a ovih dana počelo je postavljanje stubova sa rasvjetom izvan aerodromskog kompleksa, u privatnim parcelama.

Talas novih investicija aerodromu Tuzla donosi i novu hladnjaču, montažno-demontažnog tipa sa svim uslovim bitnim za izvoz rashlađenog mesa u Tursku. Hladnjača ima kapacitet od 140 m2 skladišnog prostora i moguće je smjestiti do 65 tona tereta.

t4

U junu ove godine ponovo je uspostavljen kargo saobraćaj, a za prevoz namirnica životinjskog porijekla zadužena je kompanija Turkish Cargo, sa kojom je menadžment tuzlanskog aerodroma potpisao ugovor. Od 2. juna do 30. oktobra kroz 66 letova prevezeno je blizu 3.700 kilograma svježeg mesa. Do kraja novembra očekuje se 90 letova i otpremanje oko 4.700 kilograma mesa, naveo je juče Karasalihović.

Nove destinacije

Wizz Air sada iz Tuzle leti za Malme, Dortmund, Ajndhoven, Memingem, Bazel, Geteborg, Frankfurt (Hahn), Stokholm (Skavsta), Bilund u Danskoj i Berlin. Biće uvedene i linije ka Londonu, a od marta 2017. u Bratislavu, Keln, Fridrihshafen, Nirnberg i Vaksjo.

t5

– U martu iduće godine dovozimo u tuzlansku bazu i drugi, novi avion, a otvorit ćemo 36 novih radnih mjesta. Povećat ćemo saobraćaj za broj trenutnih destinacija, a uvest ćemo i šest novih avionskih linija. Ovo je način na koji stimuliramo tržište, lokalnu ekonomiju i MAT – izjavio je nedavno Jozsef Varadi, predstavnik Wizz Air-a.

eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE