spot_img

Pogledajte kako izgleda ‘najminimalističnija kuća ikad napravljena’

Volite li minimalizam? U svakom slučaju, pogledajte kako izgleda ovaj dom koji je dobio titulu ‘najminimalističnijeg doma ikad napravljenog’. Slažete li se s tim?

Prije svega, naziv ovog doma je „Stakleni paviljon“. Projektovao je Steve Hermann, a izgrađena je još 2010. godine u Kaliforniji. Isprva je ovu kuću napravio za sebe, ali u nekom trenutku je odlučio da to ipak neće biti za njega i odlučio je prodati za vrtoglavih 30 miliona dolara.

Da se podsjetimo šta je tačno minimalizam. 

Minimalistički dizajn vrlo je sličan modernom dizajnu i odnosi se na jednostavnost i osnove elementa, radi stvaranja jednostavnog prostora i prostora nezakrčenog sitnicama i detaljima.Okarakterisan je jednostavnošću, ravnim linijama, monohromatskom paletom i s jednom bojom koja se koristi kao ‘akcentna’.

Obično se koristi u kombinaciji s otvorenim planom, dosta svjetlosti i funkcionalnim namještajem, a fokusira se na oblik, boju i teksturu samo nekolicine neophodnih elemenata. Minimalistički pristup koristi samo neophodne elemente: svjetlost, oblik i predivne materijale, obično u otvorenom planu, da bi se osjetila sloboda i relaksacija. Nema previše ukrasa niti dekoracija. Umjesto toga se koristi što manje detalja radi harmonije i nesmetanog toka energije.

Minimalistički namještaj i detalji fokusiraju se na funkcionalnost i praktikalnost. Ravne, glatke površine i ravne, čvrste linije stvaraju odvažni „stav“ koji naglašava njihovu prirodu. Nećete naići na uzorkovani namještaj i detalje, ili detaljno uređene ukrase. Umjesto toga, fokus je na čistom i na jednostavnošću oblika.

Šta vi mislite? Da li je ova kuća previše otvorena za vaš ukus? Slažete li se sa staklenim zidovima, ili je to previše za vas? Mi vjerujemo da bi se većina složila da ne bi nikada mogli živjeti u ovakvoj kući, a baš je to čini posebnom i drugačijom.

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje. Slažete li se da je ovo ‘najminimalističnija kuća ikada napravljena’?

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE