spot_img

Pogledajte kako izgleda stan arhitektice Jelene Barać u Banja Luci

Jelena Barać, diplomirani inženjer arhitekture, sa diplomom mastera. Sudski je vještak arhitektonske struke i arhitekturu ne smatra za posao, nego za način života. Diplomirala je na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 2012. godine, a magistrirala na istom univerzitetu dvije godine kasnije sa ocjenom deset. Izlagala je svoje projekte na nekoliko arhitektonskih konkursa u zemlji i inostranstvu, među kojima su i “Trimo Urban Crash” u Sloveniji i “International urban planners exhibition” u Srbiji, „Balkansko arhitektonsko Bijenale“ u Beogradu i slično, na kojima rezultat nije izostao. Bila je vođa i član svjetskog tima arhitekata na projektovanju i izvođenju prvog brendiranog hotela u Banjoj Luci – “Courtyard by Marriot”. Njeni poslovni afiniteti usmjereni su kako prema projektovanju i izvođenju stambenih i poslovnih objekata, tako i prema  projektovanju enterijera i izvođenja istih.

Svoj stan uredila je prema vlastitim željama, a evo šta nam kaže o tome.

„Arhitektura nije ono što izgleda, već ono što radi“, citat Bernard-a Čumi-ja, bio je inspiracija za uređenje istoga. „V&JA stan“ je pozornica za dobre stvari. Inspirisan ljubavlju i radošću življenja, minimalistički je, ali udoban i topao.

Kada je arhitekta u ulozi investitora, to je veliki izazov za obe strane. Svjesni smo koliko je važno da arhitekta dobro upozna investitora prije početka projekta, sasluša zahtjeve, usvoji želje i prouči njegove životne vještine i potrebe. To je upravo ono što je najteže kada je arhitekta u ulozi investitora, jer sami sebe ne možemo da prevarimo.

Stan, u jednom od banjalučkih naselja, moderna je ideja, gdje su svijetli tonovi i ravne linije dali dozu elegancije, dok istovremeno poseban karakter prostoru daje uticaj šarenila. Korištenje boja je veliki izazov, s obzirom na to da moderan dizajn zahtjeva estetiku čistih linija i jednostavnosti, dok boje mogu biti divlje i neuredne. Boje su implementirane na keramici velikog formata, kao i na tapetama, koje ujedno daju lični pečat stanu, ali su i odraz karaktera investitora.

Šalje nam kreativnu poruku koja ne samo da definiše estetiku novog enterijera, već i istražuje neobične formule za perceptivnu interakciju zmeđu dekorisane keramike i pojedinca. Na ogromnim razmjerama velikih keramičkih zidnih ploča, vizuelne teksture dobijaju hipnotičku, fascinantnu konfiguraciju šarolike mješavine boja. Kultura ljepote, umjetnosti, arhitekture i dizajna, utkana je u DNK ovog stana.

Kombinacija prirodnih materijala i zelenila daje veoma utisak doma

Za dašak glamura u prostoru zaduženi su zlatni detalji kao simbol elegancije, sofisticiranosti i materijalnog blagostanja. Isti posebno dolazi do izražaja u kombinaciji sa bijelom, kao i materijalizacijom poda. Ovaj stan odražava savremene poglede arhitekata/investitora na život kroz arhitekturu.

Pitali smo je i koja prostorija je bila najzahtjevnija za urediti?

Recimo da je dnevna zona bila najizazovnija, s obzirom na činjenicu da se željelo stvoriti jedinstven, a u isto vrijeme jednostavan i minimalistički prostor, rasterećen suvišnih detalja i viška namještaja. Te dvije ideje pomirili smo na način da iza svedenih ravnih linija pločastog namještaja, koji su kombinacija bijelog medijapana i drvenog dekora iverala, „vrišti“ izrazito šarena keramička pločica velikog formata koja u sebi skriva misterioznu poruku.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE