Pogledajte projekat stambenog samoodrživog objekta 2 CUBES

2 CUBES u kreaciji crnogorskog studia NRA Atelier  na čelu sa Nikolom Radovićem je projektovan kao individualni stambeni objekat – ekskluzivna vila namijenjena jednoporodičnom stanovanju. Smještena je u naselju Daljam koje pripada crnogorskoj opštini Danilovgrad.

Predmetna parcela se nalazi na 70-72 m nadmorske visine i pretežno je ravna.

Površina parcele iznosi 3564 m2, pri čemu je dozvoljena gradnja objekta površine 340 m2 iznad zemlje.

IDEJA, OBLIK I MATERIJALIZACIJA

Iako moderna arhitektura najčešće asocira na megalomanske građevine koje služe kao reperne tačke čitavih kontinenata, „mala arhitektura“ je savršeno tle za razvoj izuzetnih ideja. U tom slučaju, „manje je više“ iz obične floskule prerasta u projektantski princip koji sa sobom nosi izazove, ali istovremeno rezultira sjajnim arhitektonskim zdanjima.

Polazeći od ovog principa, objekat 2 CUBES je nastao sticajem nekoliko važnih okolnosti:

  • lokacija na koju je trebalo smjestiti objekat obiluje nevjerovatnim prirodnim vizualima koji su odlučujuće uticali na oblikovanje i pozicioniranje objekta;
  • apsolutno povjerenje i vjera u arhitektonsku viziju od strane klijenta;
  • urbanistički parametri koji dozvoljavaju razvoj moderne arhitekture na datom području.

Sama ideja je bazirana na principu uklapanja objekta u prirodno okruženje.

Ipak, apsolutno „utapanje“ u pejzaž je izbjegnuto: sporadična agresivnost okruženja (koja se ispoljava kroz „razbacane“ stijene), uticala je na ideju o tome da i objekat sam po sebi treba da ima takvu karakteristiku. Koncept baziran na postojanju objekta koji se sastoji iz dva kubusa koji se nalaze u nepravilnom međusobnom odnosu, inspiraciju crpi upravo iz takvog, pasivno-agresivnog okruženja. Pritom, materijalizacija objekta je iskorišćena kao differentia specifica sa ciljem da se objekat, sa jedne strane, idealno uklopi u okruženje, dok sa druge strane prkosi prirodi, „živi život“ za sebe i ostavlja momentalni utisak na prolaznika.

Donji kubus je obložen prirodnim kamenom, odnosno grubo obrađenom stijenom rezanom u velike blokove, prosječne veličine 2×0.9 m. U konceptualnom smislu, donji kubus predstavlja svojevrstan postament onome što se nalazi na njemu. Odabirom materijala, potpuno je uklopljen u postojeći pejzaž.

Gornji kubus je, u pogledu pozicije, veličine, oblika i odabrane materijalizacije, projektovan na način da predstavlja apsolutni kontrast svom okruženju. Međutim, izbor kolorita materijalizacije je izvršen na način da se i gornji kubus, makar sa jednog aspekta, „složi“ sa svojom okolinom. Obložen je ALU panelima ROSEGOLD mat obrade. Odabir ove vrste materijalizacije je izvršen po uzoru na boje koje preovladavaju u prirodi tokom jeseni (od zelenih do žuto-narandžastih tonova).

Posmatrano iz određenih uglova, cjelokupan koncept objekta se, u nekim momentima, graniči sa naučnom fantastikom, s obzirom na to da stvara iluziju o konzoli dužine preko 7 m koja stoji oslanjajući se na stubove nepravilnog položaja. Stubovi su tretirani crnom bojom, kako bi se „izgubili“ u vizuelnoj percepciji objekta kao cjeline.

FUNKCIONALNA ORGANIZACIJA OBJEKTA I UREĐENJE TERENA

2 CUBES predstavlja funkcionalnu organizacionu cjelinu. Objekat je pozicioniran na način da je prizemlje (staklene površine) orjentisano prema jugu, master spavaća soba prema jugozapadu, a ostale sobe prema jugoistoku. Udaljen je od pristupne saobraćajnice sa ciljem obezbjeđenja privatnosti, a sa istom je povezan kolskim i pješačkim prilazom, koji je orjentisan prema zapadu. Na kolskom prilazu je moguća organizacija paralelnog parkiranja za posjetioce, dok su za potrebe korisnika obezbijeđena dva parking mjesta u garaži.

Glavni ulaz je projektovan na sredini prizemne etaže, natkriven je gornjim spratom i dodatno „uvučen“.

Sa jedne strane, u ulaznom dijelu je predviđen hodnik, gostinjski garderober (degažman), gostinjsko kupatilo i gostinjska soba. Sa druge strane, predviđene su dnevna soba, trpezarija i kuhinja („open space“ koncept). U sklopu kuhinje, predviđena je velika ostava sa posebnom prostorijom za malu hladnjaču. Iz ostave je moguće pristupiti garaži, u kojoj je, takođe, projektovana mala ostava za skladištenje alata i drugih stvari.

U ulaznom dijelu je projektovan centralni atrijum koji omogućava provodljivost dnevne svjetlosti od prvog sprata do podruma. Ulazni dio je sa prvim spratom i podrumom povezan unutrašnjim stepeništem.

Na prvom spratu su smještene tri spavaće sobe – master spavaća soba sa garderoberom, kupatilom i samostojećom kadom i dvije standardne spavaće sobe sa zasebnim garderoberima i zajedničkim kupatilom. Iz master spavaće sobe je predviđen izlaz na krovnu terasu koja je ograđena zelenim žardinjerama cijelom dužinom. Korisnicima ostalih soba je omogućen izlaz na zajedničku terasu koja je orjentisana prema dvorištu. Obje terase su zaklonjene od pogleda sa javnih površina. Pored spavaćih soba, na prvom spratu su smještene i ostava i vešeraj.

U podrumu objekta, predviđeni su prostori za vinariju i biblioteku koja je vizuelno povezana sa atrijumom. Pozicija i otvorenost atrijuma omogućava prodor dovoljne količine dnevne svjetlosti. Pored vinarije i biblioteke, u podrumu je predviđena i teretana, sala za bilijar, sauna, kupatilo i tehničke prostorije.

2 CUBES je projektovan kao visoko energetski efikasan i samoodrživ objekat.

Planirana je primjena sistema bravarije sa troslojnim staklom, toplotna pumpa zemlja-voda i centralni bojler koji opslužuje sve jedinice u objektu, a koji je povezan sa solarnim panelima smještenim na krovu objekta.

Uređenje terena je osmišljeno u minimalističkom stilu.

Projektovana je površina za smještaj spoljne garniture, staza koja vodi do bazena i površina za smještaj ležaljki. Projektovana staza vodi ka stijenama na terenu među kojima je planirana izgradnja prirodnog bazena.

 

NRA Atelier je kompanija koja se bavi arhitektonskim projektovanjem i projektovanjem enterijera, projektantskim nadzorom, konsaltingom i projekt menadžmentom. Sjedište kompanije se nalazi u Podgorici, Crna Gora. Kompaniju su osnovali Nikola Radović i Sonja Milićević 2016. godine. Tokom svog djelovanja do danas, kompanija je bila angažovana na brojnim kapitalnim projektima na teritoriji Crne Gore, ostvarujući uspješnu saradnju sa lokalnim i međunarodnim klijentima.

Sa upravljačkom strukturom koja je tročlana: Nikola Radović (izvršni direktor), Sonja Milićević (direktor sektora za poslovni razvoj) i Novica Marković (tehnički direktor) i timom od pet arhitekata, cilj kompanije je da, drugačijim konceptualnim pristupom, utiče na širenje i implementaciju ideje o održivoj arhitekturi na teritoriji Crne Gore, uz upotrebu savremenih tehnologija i materijala. Uz posvećenost i iskustvo, NRA Atelier teži da dizajnira estetski ugodna, funkcionalna i održiva okruženja koja poboljšavaju iskustva ljudi. Mi smo mlada, buntovna i kreativna sila koja ima za cilj da ostavi svoj trag u prostoru.

print