spot_img

Pokretni krovovi

Krovna konstrukcija koja se uvlači tj. pokretni krov je vrsta konstrukcije u kojoj se dio ili cijeli dio krova može pomicati ili uvlačiti kako bi se objekt koristio u otvorenom ili zatvorenom stanju.

Pokretne krovne konstrukcije

Ovaj jedinstveni krovni sistem se smatra kinematičkim sistemom koji štiti prostore od ekstremnih vremenskih uvjeta, a također daje estetske i funkcionalne vrijednosti zgradi.

Krovne konstrukcije koje se uvlače obično se koriste na stadionima, restoranima, kupalištima i objektima koji gostima žele pružiti iskustvo na otvorenom.

Ovaj članak ukratko opisuje važne karakteristike i tipologiju krovnih konstrukcija koje se uvlače.

Karakteristike pokretnih krovova

Pokretni krovovi mogu se zatvoriti u kompaktnom obliku i transformisati u konfiguraciju pune nosivosti.

Uobičajeni pokretni krov sastoji se od krovne ploče koja se postavlja preko nosača koji su uglavnom čelične rešetke. Pogon nosača su istosmjerni motori koji se kreću po čeličnim šinama koje olakšavaju željeno uvlačenje pokretnih krovnih konstrukcija.

Krov je dizajniran za uvlačenje bilo klizanjem, podizanjem, rotiranjem ili preklapanjem. Također može da sadrži proširivi sistem ili kombinovani sistem.

Kompletan sistem posjeduje potporni dizajn, vuču i kontrolne sisteme za sigurno i pouzdano preklapanje, uvlačenje ili klizanje krovova.

Projektovanje pokretnih krovova

Krov koji se uvlači dolazi u različitim izvedbama ovisno o primjeni. Svaka vrsta mora imati pametan dizajn tako da sistem u kratkom roku može premjestiti stotine hiljada kilograma čelika, stakla, obloga, i srodnih mehaničkih i električnih elemenata.

Jedan od važnih faktora koji upravljaju dizajnom bilo kojeg pokretnog krovnog sistema je učestalost otvaranja i zatvaranja krovne konstrukcije. O tome se odlučuje prilikom projektovanja zgrade. Predviđena učestalost otvaranja i zatvaranja krovne konstrukcije određuje:

 • Projektovanje krovnog sistema koji se uvlači
 • Vrstu kretanja krovnog sistema koji se uvlači
 • Veličinu pokretnih elemenata
 • Vrstu pokretnog sistema
 • Tipologiju krovnih konstrukcija

Krovne konstrukcije koje se uvlače za stadione i sportske dvorane mogu imati različite konstrukcijske dizajne pomičnih i fiksnih elemenata. Materijali za pokretne konstrukcije za krov odabiru se na temelju veličine, težine, učestalosti otvaranja i zatvaranja, trajanja i vrste kretanja te dodatnih opterećenja.

Na temelju konstrukcijskog dizajna pokretnih i fiksnih elemenata, pokretni krovovi mogu se klasifikovati u tri vrste:

 • Krovne konstrukcije koje se uvlače sastavljene od krutih elemenata
 • Krovne konstrukcije koje se uvlače sastavljene od membrana
 • Krovne konstrukcije koje se uvlače kao kombinacija različitih elemenata (kruti elementi i membrane)
 1. Krovne konstrukcije sastavljene od krutih elemenata

U ovoj vrsti, cijeli krov ili mali pojedinačni dijelovi krova sastavljeni su od krutih elemenata koji se kreću na različite načine. Na primjer, Wembley stadion u Londonu je struktura krutih elemenata koji kližu.

 1. Krovne konstrukcije koje se uvlače sastavljene od membrana

Ova vrsta krovne konstrukcije ima krov i male pojedinačne dijelove izrađene od membrana koje se mogu uvući. Na primjer, Teniski stadion Rothenbaum u Hamburgu ima krovnu konstrukciju napravljenu od membrana koje se preklapaju.

 1. Krovne konstrukcije koje se uvlače kao kombinacija različitih elemenata

U ovom tipu cijeli krov ili mali pojedinačni dijelovi krova sastavljeni su od različitih uvlačivih konstrukcijskih elemenata (krutih i membranskih elemenata). Na primjer, Veliki olimpijski stadion „O“ u Montrealu je građevina s nepomičnim i pomičnim krovnim elementima od krutih i membranskih elemenata. Dizajnirani su za sklapanje.

Prednosti pokretnih krovova

Prednosti pokretnih krovova su:

 • Stadioni sa pokretnim krovovima omogućavaju igranje sportova na otvorenom u povoljnijim uslovima i veću ugodu gledaocima tokom ekstremnih vrućina ili hladnih vremenskih uslova.
 • Pokretni krov omogućava rast prirodnih travnjaka u okruženjima sa ekstremnim vremenskim uslovima.
 • Pokretni krov pomaže u kontroli količine sunčeve svjetlosti bez ometanja pogleda.
 • Pokretni krov za građevinske objekte dodaje vrijednost nekretnini.
 • Pokretni krov estetski je prihvatljiv i dolazi u različitim oblicima, bez obzira na njihovu primjenu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE