Pored njihove estetske funkcije, upotreba sirovih materijala može uštedjeti resurse zaobilazeći upotrebu dodatnih premaza i postupaka. Ova vrsta rješenja najčešće se koristila u komunalnim objektima, poput tvornica i skladišta. Primjera radi, izloženi betonski podovi su se pojavljivali u industrijskim prostorima, parkiralištima i na benzinskim stanicama. No, oni se sve više koriste u različitim programima zbog svog izgleda, trajnosti, otpornosti i ogromnih mogućnosti završne obrade. Ali koji su glavni faktori na koje treba obratiti pažnju kada se koristi betonski pod?
Prvo, važno je da projektant uzme u obzir faktore kao što su uslovi terena, funkcija prostora, raspodjela tereta i hoće li doći do izlaganja agensima koji mogu izazvati propadanje betona. Da bi se to postiglo, od ključne je važnosti da odnos vode, pijeska, šljunka i cementa u betonu dopušta da se nakon stvrdnjavanja završna obrada ostvari posebnim mašinama, što dovodi do željene čvrstoće i hladnoće.
Nakon izlijevanja betona, izravnavanje ploče i osiguranje pravilne gustoće važno je ukloniti zarobljene mjehuriće zraka, prazne prostore i višak vode iznutra. Pod mora također imati rezove za širenje u unaprijed definisanim područjima u projektu kako bi se izbjegli problemi poput pukotina kada se konstrukcija širi i prirodno skuplja. Tek nakon sušenja betona potrebno je započeti poliranje posebnim mašinama. Ovisno o procesu, moguće je dobiti više ili manje polirani sloj. Za buduću zaštitu i konačni završetak preporučuje se nanošenje smole prikladne za specifičnu upotrebu prostora.
Iako je češće održavanje prirodnog tona betona, koji varira od svijetlo do tamno sive boje i sadrži karakteristične mrlje, također postoje mogućnosti dodavanja pigmenata u smjesu i postizanje različitih nijansi.
Trenutno na tržištu postoje i opcije za podove s metalnim i polipropilenskim vlaknima koji smanjuju skupljanje betona i, posljedično, rezultirajuće pukotine. Postoje i opcije sa sistemima prednaprezanja, zategnutih unutar poda, što omogućuje izvedbu podova bez dilatacija.