Popravka s poštovanjem

Značajna kao jedina zgrada u Evropi koju je Mies dizajnirao nakon što je 1930-ih emigrirao u Sjedinjene Države, zgrada od stakla i čelika dovršena je 1968 godine, godinu dana prije arhitektove smrti.

Obnova Neue Nationalgalerie Ludwiga Miesa van der Rohea u Berlinu je završena. Ključevi su predati 29-og aprila u virtualnoj ceremoniji, a fizičko otvaranje zakazano je za avgust 2021. godine izložbom radova Aleksandra Caldera. Nove fotografije daju uvid u rezultate gotovo decenije dugog konzervatorskog projekta.

Izjava David Chipperfield Architects povodom primopredaje opisuje preuređenje Staatliche Museen zu Berlin Neue Nationalgalerie kao “novo tumačenje i popravak s poštovanjem ove značajne zgrade međunarodnog stila”. Značajna kao jedina zgrada u Evropi koju je Mies dizajnirao nakon što je 1930-ih emigrirao u Sjedinjene Države, zgrada od stakla i čelika dovršena je 1968 godine, godinu dana prije arhitektove smrti. Pedeset godina intenzivnog korištenja, tvrdi Chipperfieldov ured, dovelo je do potrebe za sveobuhvatnom adaptacijom – onom na koju su imenovani 2012 godine, iste godine kada je Chipperfield kurirao Venecijanski bijenale arhitekture i tri godine nakon što je firma obnovila Muzej Neues u berlinskom ostrvskom muzeju.

Dvije godine kasnije, u oktobru 2014 godine, Chipperfield je u izložbenu dvoranu Neue Nationalgalerie ubacio 144 stabla slična stubovima, postavljajući ih u rešetkasti dugi krov. Sticks and Stones bila je zadnja izložba unutar zgrade prije nego što je zatvorena za pola decenije gradnje. S obzirom na ideju o “popravljanju s poštovanjem”, oko 35 000 komponenata iz prvobitne zgrade uklonjeno je, restaurirano i ponovo postavljeno tačno u prvobitne položaje, postupak koji Chipperfield opisuje kao “hirurški”. Kao takve, razlike između izvorne zgrade i njenog novogobnovljenog izgleda teško je shvatiti na prvi pogled.

Pa koliki je bio opseg posla? Prema Chipperfieldovom uredu, funkcionalne i tehničke nadogradnje uključuju:

  • klimatizaciju, umjetno osvjetljenje i sigurnost;
  • nove sadržaje za posjetitelje (garderoba, kafić, muzejska trgovina);
  • poboljšana pristupačnost (vanjska rampa, unutrašnji lift);
  • i obnavljanje tehničkih građevinskih usluga.

Gore su novi dijelovi ograničeni na rampu koja vodi do terase i lift koji povezuje izložbenu dvoranu sa prostorima na podijumu. „Neizbježne” intervencije uključuju muzejsku trgovinu i garderobu, odnosno preuzimanje prostorija za skladištenje skulptura i slika. Umjetnička djela uskoro će biti pohranjena u velikom prostoru dodanom na istočni kraj podija, kao što je prikazano na tlocrtu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE