Popularno i moderno: Da li mogu podne pločice na zid?

Postavljanje podnih pločica na zid je postao svjetski trend, ne samo dizajnom već i varijacijama dimenzija, kao što su 30×60, 15×60, ali i kvadratnih oblika 45×45, 60×60. Trend je nastao razvojem ideje da se nastavi pravac kretanja poda prema zidu kаkо bi boja, veličina i tekstura koje se koriste bila neprekidna u cijelom prostoru, što iziskuje malo više strpljenja i angažovanje majstora.

Posljednjih godina keramičke pločice velikih dimenzija doživljavaju ekspanziju i nalaze primjenu kako na podovima, tako i na zidovima u enterijerima i još češće na fasadama. Iako je do sada za izradu zidnih pločica najčešće korištena masa nazvana “Monoporosa” što znači veću apsorpciju vode i mekše tj.lakše tijelo pločice pogodno za lakšu obradu i rezanje prilikom montaže, novi trendovi su doveli do tehnološkog napretka u dizajnu i materijalima za podne pločice, pa se moda okrenula ka postavljanju podnih pločica na zid.

Gres porcellanato, najčešće korišteni materijal za izradu kvalitetnih podnih pločica, je po karakteristikama, veoma sličan prirodnom kamenu i prirodnim granitima, što mu pored osnovnih karakteristika mase daje epitet veoma teške pločice, gdje na scenu stupa umijeće i strpljenje majstora, ali i ostalih izvođača.

Nije samo majstor bitan, mora se koristiti i odgovarajuće ljepilo, koje svojim karakteristikama može zadržati podnu pločicu na zidu, jer podne pločice su uglavnom teže od zidnih, ali i imaju i manje upijanje vlage, a samim time ne prodiru sve vrste lepilja u tijelo podne pločice. To znači da se svi postupci i materijali koji se primjenjuju za podne pločice moraju primjeniti u slučaju postavljanja na zid, ali sa mnogo više pažnje.

Veoma bitan uslov čine i zidovi, odnosno nije poželjno da na sve vrste zidova postavljate podne pločice. Različite vrste konstrukcija imaju ograničenja u nosivosti po m2 što pored estetskog ima uključen i određen sigurnosni faktor.

Ponuda italijanske i ostale uvozne keramike sa prijedlozima primjene podne keramike na podu i na zidu je veoma često u velikoj mjeri zastupljena u salonima keramike, ali i domaći proizvođači se mogu pohvaliti izuzetnom ponudom keramike koja je pogodna za ugradnju kako na podu tako I na zidu.

Koristeći tehnološke napretke; digitalnu štampu i proces dorade tzv. Lappato dodatnu obradu pločica , kao i širok spektar dimenzija, jedan od domaćih “trendsetera” Zorka Keramika u svom asortimanu nudi gotovo sve pomenute dezene i formate keramičkih pločica primenljive za pod i za zid.

Jedan od trendova u velikoj ekspanziji je imitacija cigle na zidovima enterijera pored već vladajućeg trenda cijepanog kamena. Naravno, svoje mjesto našli su i mermeri, imitacije špatulata ili simulacije betona i tekstila. Geometrijski reljefi i razigrane, zatalasane reljefne površine postaju hit u enterijerima, detalj koji daje posebnu dimenziju prostoru.

Šarenolika ponuda dizajna i dimenzija naročito 30×60 i 60×60 dozvoljava modularnost u slaganju ovakvih pločica u vaš prostor i dozvoljava vam da malo oslobodite maštu i postanete na tren poput imena velike modne scene, samo što umjesto sa tekstilom ovdje rukovodite vašim prostorom.

Kako biste se bolje upoznali sa proizvodima Zorka keramike, posebno onima izrađenim u digitalnoj tehnologiji, ali i sa nekim inovacijama u tradicionalnoj izradi keramičkih pločica, poručite svoj primjerak kataloga ili se informišite putem popularnih društvenih mreža i na stranici www.zorka-keramika.rs

 

m-Kvadrat

print