spot_img

Porodična Villa Bukorović: Oblik vile je zamišljen kao masivni pravougani blok

Porodična Villa Bukorović:

Lokacija: Novi Banovci, Serbia

Godina projektovanja: 2020

Autor: ARCHITECTURE OFFICE BIONIQUE

Na gotovo ravnoj parceli projektovali smo vilu za klijenta i njegovu porodicu, gde je jedna od njihovih glavnih želja bila kvalitetno prirodno osvetljenje i neposredna veza prizemlja sa sadržajima u dvorištu. Oblik vile je zamišljen kao masivni pravougani blok oko koga se obmotava traka sačinjena od zidova i ploča. Ova traka predstavlja zonu/omotač osnovnog gabarita vile koji ima ulogu da formira više elemenata – terasu, horizontalne prepuste krova za zaštitu od pregrevanja i padavina i brisoleje za žaštitu od direktnog sunčevog zračenja. Materijalizacija ovih elementa u prirodnom kamenu igra glavnu ulogu u kreiranju osećaja stabilnosti i masivnosti vile.

Južna fasada je naglašena pomičnim i rotirajućim brisolejima od prirodnog drveta koji se prostiru kroz obe etaže. Stanari mogu da uživaju u atmosferi naizmeničnog smenjivanja svetlosti i senke koju ovi brisoleji stvaraju u unutrašnjosti vile. Južna fasada je naglašena pomičnim i rotirajućim brisolejima od prirodnog drveta koji se prostiru kroz obe etaže. Stanari mogu da uživaju u atmosferi naizmeničnog smenjivanja svetlosti i senke koju ovi brisoleji stvaraju u unutrašnjosti vile. Otvaranjem pregradnih pomičnih zidova sobe se mogu spojiti sa ovim središnjim prostorom. Sa druge strane se nalaze roditeljske prostorije i izdvojena radna soba. Svaka prostorija na spratu ima izlaz na prostanu terasu.

Fokus je bio na povezivanju dnevnog boravka u prizemlju sa zadnjim dvorištem i bazenom preko delimično natkrivene terase. Raspored ovih sadržaja omogućava klijentima da uživaju u “lounge”-u na otvorenom po toplijem vremenu, a zatim da se povuku u komfor dnevne sobe kada se vreme pogorša.

Fokus je bio na povezivanju dnevnog boravka u prizemlju sa zadnjim dvorištem i bazenom preko delimično natkrivene terase. Raspored ovih sadržaja omogućava klijentima da uživaju u “lounge”-u na otvorenom po toplijem vremenu, a zatim da se povuku u komfor dnevne sobe kada se vreme pogorša.

Jedan od najzanimljivijih elemenata svakako predstavljaju dvoetažna pivot vrata na dvorišnoj fasadi. Ona se nalaze u centralnoj zoni i mogu se videti direktno, pri ulasku sa druge strane vile.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.