Naslovnica Home Potpisan sporazum za izgradnju vjetroparka "Podveležje" kod Mostara - Prvi kilovati do...

Potpisan sporazum za izgradnju vjetroparka “Podveležje” kod Mostara – Prvi kilovati do kraja 2018.

Predstavnici Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i “Elektroprivrede BiH” potpisali su u ponedeljak (9. maj 2016.) sporazum o početku izgradnje vjetroparka “Povdeležje”, na mikrolokacijama Mali Grad i Sveta Gora.
vjetropark
Radi se o investiciji vrijednoj oko 160 mil KM, a “Elektroprivreda BiH” ta je sredstva osigurala iz kredita njemačke razvojne banke KfW. Ako sve bude teklo po planu, prvi kilovati električne energije iz mostarske vjetroelektrane trebali bi poteći do kraja 2018. godine. Iako je ugovor slične sadržine potpisan još 2011. godine, a nakon toga u još nekoliko navrata potpisivani su aneksi ugovora, predstavnici “Elektroprivrede BiH” i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić vjeruju kako više neće biti kašnjenja u realizaciji ovog projekta.

– Više nema odlaganja, jer Grad Mostar neće dati suglasnost na novi produžetak koncesije. Mi smo već jednom potpisali ugovor s “Elektroprivredom BiH” o početku izgradnje, ali je nakon općih izbora “Alijansa” potrošila novce na nešto drugo. Onda se tražio produžetak koncesije koji smo dali, pa se opet sljedećih četiri godine ništa nije radilo i onda smo došli na današnji datum da potpisujemo novi sporazum – istakao je gradonačelnik Bešlić.

Podsjetio je da je još 2007. godine Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Podveležje, dodavši kako se nada da će se sada konačno taj projekt i realizovati, što bi trebalo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i uređenjem lokalne infrastrukture.

Izvršni direktor za kapitalne investicije “Elektroprivrede BiH” Senad Salkić kazao je da će ukupna instalirana snaga vjetroparka “Podveležje” iznositi 48 megavata.

– U sljedećih desetak dana raspisat ćemo tender za izgradnju pristupnih putova i montažne platoe, kao i lot za nabavku vjetroagregata i elektro opreme. Nadamo se da ćemo, ako sve bude išlo prema dinamičkom planu, 2018. godine imati završen ovaj projekt. Za nova kašnjenja, svakako, neće biti opravdanja – kazao je Salkić.

Dodao je kako početak izgradnje vjetroelektrane “Podveležje” predstavlja znak da je “Elektroprivreda BiH” opredijeljena za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je kako projekt izgradnje vjetroparka Podveležje predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u HNŽ.

 

Nezavisne novine

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime