spot_img

Potpuni komfor, održiva gradnja i rješenja zvučne izolacije za vaš dom

U posljednje vrijeme, zadnjih desetak godina svjedoci smo masovne gradnje stambenih i drugih objekata, moderne arhitekture, koji uistinu lijepo izgledaju i primamljivi su za život sve većem broju građana, ali i stranaca u našoj zemlji.

No, koliko uopće znamo o svakom od tih objekata? Pored lokacije i arhitektonskog izražaja svaki stambeni objekat odlikuje se i svojim tehničkim karakteristikama, i svaki je različit. Pitamo li se kakva je kvaliteta istih, od kakvog materijala su građene, koliko je vođeno računa o održivoj gradnji  i šta svi ti materijali u stanovima dugoročno znače za kvalitetu našeg života. Teško je procijeniti i misliti o tome kada uđemo u savršeno uređen i nov dom, u kojem želimo da maštamo samo o lijepim životnim trenucima.

Arhitektura između ostalog ima i taj zadatak, da svojim korisnicima pruži potpuni komfor.

Međutim, nije uvijek tako! Niži kvalitet gradnje, neadekvatna toplinska izolacija, zaštita od požara i zvučna izolacija, parametri su koji na kraju definišu kvalitetu života u jednom objektu. Koliko mislimo o paropropusnosti, odnosno upotrebi materijala koji omogućavaju objektu da “diše”, te sprečavaju pojavu plijesni i glivica? Sve ovo naš savršeni dom može pretvoriti u noćnu moru, i osigurati dodatni i neplanirani trošak.

Svjedoci smo najčešće razočaranim kupcima po pitanju zvučne izolacije u stambenim objektima, odnosno problemu zvučnog komfora u stanu. Korisnici već u prvim mjesecima boravka shvate da željeni intimni prostor svoja četiri zida dijele sa komšijama, i to blisko, gdje sudjeluju svakodnevnim ritualima, razgovorima, zabavama i drugim aktivnostima, koje od harmoničnog doma kreiraju najveću životnu grešku.

Kako bi stambena investicija bila vrijedna novca, emotivne povezanosti, zdravog i kvalitetnog načina života, prije odluke o kupovini, važno je osvijestiti sljedeće, a u budućnosti ključne elemente zvučne izolacije u našem domu.

Rješenje pronalazimo u premium građevinskim materijalima od prirodnih, mineralnih sirovina, koje se odlikuju odličnom toplinskom izolacijom, velikom nosivošću, kao i svojstvima protivpožarne i zvučne izolacije. Optimalna zvučna izolacija jednako je važna za osjećaj dobrobiti u stambenim zgradama, kao i energetska toplinska izolacija, ili uravnotežena unutrašnja klima.

Kako bismo izbjegli duže izlaganje bučnim efektima slabe izolacije, koja je prije svega loša po naše zdravlje, potrebno ju je na vrijeme i pažljivo planirati, još u samom početku gradnje. No, da bi efekti bili što učinkovitiji i dugoročno održivi, visoki zahtjevi zvučne izolacije postavljaju se i na unutarnje i na vanjske zidove stambenog objekta.

Sada, kada smo svjesni mogućnosti i izbora, biramo najbolja premium i ekološki prihvatljiva rješenja, tj. premium rješenja za gradnju, kako vanjskih tako i unutrašnjih zidova, koji će nam osigurati željenu zvučnu izolaciju, superiorniju do čak 50% u odnosu na klasičnu gradnju. Ova učinkovitost se posebno ističe na zvučnoj zaštiti zidova između stanova, kao i zidova između stana i hodnika.

Kada je riječ o sigurnosti, nažalost, u svom domu smo izloženi i rizicima od požara, i o tome posebno treba voditi računa. U tom smjeru je i gradnja napredovala, te na tržištu postoje rješenja koja se odlikuju izuzetnim protivpožarnim osobinama, koja su zbog svoje zapreminske mase najbolji izbor za gradnju unutrašnjih nosivih zidova.

Koliko je važna toplinska izolacija, jednako je važan i segment štednje koji nam ona osigurava. Danas, kada je sve usmjereno na očuvanje životne sredine i uštedu energije, postoje i rješenja koja odlikuju veoma dobre termoizolacione osobine, te u većini slučajeva gradnja ovakvim materijalima ne zahtjeva dodatnu toplotnu izolaciju, a pogodna su jednako za gradnju i nosivih i nenosivih zidova, u skladu sa važećim tehničkim propisima.

Moderno doba i način života uče nas da naša osnovna filozofija bude briga o zdravom životnom i radnom prostoru u kojem provodimo najviše vremena, te očuvanju okoliša.

Kao što i za svoje ukućane sve više biramo prirodne i zdrave namirnice, tako i za svoj dom treba da brinemo i biramo potpuno prirodne materijale koji će da štite naš stambeni prostor i sve u njemu.

Tragajući za najboljom ponudom na tržištu koja nam osigurava potpuni komfor  i održiva rješenja zvučne izolacije, te kompaniju koja slijedi navedene vrijednosti, pronašli smo sve u Xella Grupaciji. Kompanija koja živi našim načinom života i u svojoj ponudi, kroz široku paletu brendova, materijala i sistemskih rješenja za održivu gradnju može da pruži željeni i potpuni komfor, ali i doprinese zaštiti životne okoline.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE