Povezivanje vanjskih i unutrašnjih prostora: Propusni i fleksibilni ulaz u atelje

Za svoj ured, arhitektonski studio R / Urban Design reinterpretirao je neke tradicionalne japanske prostore, stvarajući fluidan prostor u kontinuitetu s ulicom.

Za izgradnju svog novog sjedišta, japanska arhitektonska kompanija R / Urban Design Office renovirala je prizemlje zgrade koja s jedne strane gleda na široku prometnu ulicu i na usku stambenu uličicu s druge strane. Izvorno je zgrada bila podijeljena između komercijalnog i stambenog prostora. Dizajneri su, uklonivši srednji zid i integrirajući ih u jedan odjeljak, stvorili novo otvoreno radno mjesto, kroz koje struji zrak i svjetlost.

Tori doma naziv je u za neasfaltirani prostor koji povezuje glavni i sekundarni ulaz. Inspirisan tradicijom, studio je raspoloživi prostor reinterpretirao kao pješačku stazu koja izravno povezuje dvije ceste. Zapravo, ured ima kontinuirani pojas širine 3,5 m bez ikakvog vertikalnog razdjelnika, dok je ostatak raspoloživog prostora podijeljen u šest servisnih prostora koji će se koristiti kao prostor za sastanke, skladište, kupatilo, WC, kuhinju, arhivski prostor i sporedni ulaz.

Dizajneri su vratili položaj ulaznih vrata za otprilike jedan metar kako bi se postigao tipični japanski poluprivatni prostor, engawa. Na ulazu su postavljena klizna vrata s drvenim okvirom, koji se sastoji od tri modula s valovitim polikarbonatnim pločama i velikih kliznih vrata u istom nivou sa pocinčanim čeličnim limom.

Kako bi podržali raznoliku i besplatnu upotrebu prostora, unutrašnji prozori i zavjese dizajnirani su da omoguće modalnu promjenu u studiju. Ako su klizna vrata u potpunosti otvorena polikarbonatnim pločama, prostor tori doma spojit će se na ulicu kroz angažman, dok će se, ako se otvore velika klizna vrata, prostor za sastanke povezati s gradom.

Projekt: R / URBAN DESIGN OFFICE, sa sjedištem u Tokiju

Arhitektonski studio: R / URBAN DESIGN OFFICE

Površina: 88,9 m2

Lokacija: Bunkyo-ku, Tokio, Japan

Godina: 2019.

print