
Kuhinjski otoci su važan dio svake veće kuhinje. Proširuju prostor za pohranu i prostor za objedovanje, te nudi vizualno žarište za kuhinjski prostor. Služeći raznim funkcijama, mogu se oblikovati na više različitih načina, a neki sadrže stolice, sudopere, ladice ili čak ugrađene mašine za pranje suđa i mikrovalne pećnice.
Kako bi odredili koje elemente treba uključiti i kako ih organizirati, dizajneri moraju odrediti glavnu svrhu ili fokus otoka. Hoće li prvenstveno služiti kao prostor za objedovanje, prostor za zabavu gostiju, produžetak kuhinje ili će imati neku drugu funkciju? A s obzirom na izabranu funkciju, kako će otok poboljšati rad u kuhinji u odnosu na ostatak područja? Ova razmatranja zahtijevaju pažljivo promišljanje dizajna otoka. U nastavku navodimo neke bitne faktore dizajna kuhinjskog otoka.
Dimenzionisanje
Veličina kuhinjskog otoka izuzetno je važna i iz estetskih i iz funkcionalnih razloga. Otok koji je prevelik preplavit će kuhinjsku površinu i spriječiti kretanje, potencijalno ograničiti tok rada nekoga ko kuha ili pere posuđe i tako smanjiti funkcionalnost prostora. Otok bi trebao imati najmanje 1,20 metra prostora oko sebe sa svake strane, kako bi ostavio dovoljno prostora za uređaje koji se mogu otvoriti i kako bi ljudi nesmetano hodali tim prostorom.
Suprotno tome, premali otok može ukazivati na to da je otok bio nepotreban od samog početka, bez dovoljno prostora za skaldištenje, uređaje ili prostor za sjedenje, te bi ga trebalo zamijeniti šankom ili stolom. Ako je kuhinja mala pa otok ne može biti duži od 0,90 m, možda je bolje ostaviti ovaj prostor otvorenim. Dakle, idealan kuhinjski otok trebao bi biti širok najmanje 0,90 m i dugačak najmanje 1,20 m, kako bi se mogli smjestiti dvokrilni ormarići ili konzola šanka. Kuhinja dovoljno velika za smještaj otoka trebala bi biti duga najmanje 4 metra.
Konačno, visina otoka obično je uglavnom 0,90 ili 1,00 m pri čemu je prva visina pogodna za smještaj kuhinjskih elemenata i radnu površinu, a druga omogućuje područje šanka za barske stolice. Otoci visoki 1,00 m često imaju dva nivoa, jedan za sjedenje, a drugi za skladištenje. Dvovisinski otoci omogućavaju kreativniji dizajn i varijacije, ali otoci u jednoj visini su jednostavniji i omogućuju veću uniformnost.
Uređaji
Ovisno o veličini kuhinje i željenom prostoru kretanja za korisnike, kuhinjski otoci mogu imati različit broj uređaja, uključujući sudoper, mikrovalnu pećnicu, mašinu za suđe ili čak šporet. Za dizajnere koji teže jednostavnijem stilu, najbolje je da u otok smjeste samo ladice i ormariće uz bar za objedovanje ili sjedenje. Za klijente kojima treba dodatni prostor za spremanje hrane i žele proširene kuhinjske jedinice ili dodatne kuhinjske ploče i sudopere, dodavanje gore spomenutih aparata sadrži dodatni skup važnih razmatranja. Otočni sudoper trebao bi biti u pratnji otočne mašine za suđe ili postavljen u neposrednoj blizini mašine za suđe, uz zid. Ako je ugrađena ploča za kuhanje, najbolje je ukloniti šank, a mora biti postavljena i kuhinjska napa. Kako bi izbjegli prenapučenost otoka, dizajner bi trebao pažljivo odabrati koji aparati će uključiti u dizajn, a ne odabrati ih sve.
Prostor za rad i kretanje
Dizajner je odgovoran za razmatranje područja kretanja i protok rada, kao i očekivane rutine i odnosa uređaja. Na primjer, napominjemo opet, sudoper treba postaviti blizu mašine za suđe, a kanta za otpatke u blizini sudopera. Isto tako, ključno je imati radni kuhinski prostor u blizini sudopera ili ploče za kuhanje, te šank za sjedenje općenito ne bi trebao ulaziti u prostor za kuhanje ili će ljudi koji sjede biti izravno izloženi dimu i mirisima kuhanja. Međutim, odgovarajući razmak ili slojevi, mogu zaobići ovaj zahtjev. Uobičajeno pravilo koje se naziva “radni trokut” upućuje na to da svaki radni prostor – tj. ploča za kuhanje, sudoper, frižider ili šporet – moraju biti u razmaku od 1,20 do 2,70 m. Ovo je pravilo važan razlog zbog kojeg dizajner ne smije preopterećivati otok uređajima, a njegovo pridržavanje omogućit će korisnicima da rade što udobnije i efikasnije. Konačno stolice koje su smještene preblizu mogu onemogućiti korisnicima da jedu udobno bez udaranja laktovima. Naravno, ergonomska briga neizbježan je dio dizajna.
Prostor za skladištenje
Pitanja skladištenja povezuju se s pitanjima uređaja i radnog prostora, jer dizajner mora postići osjetljivu ravnotežu između ugrađivanja dodatnih radnih mjesta i maksimalnog skladištenja na kuhinjskom otoku. Ako na drugim mjestima u kuhinji ima dovoljno ormara i ladica, dizajneri mogu dati prednost dodavanju uređaja ili proširivanju prostora u području šanka. Ako je skladištenje glavna briga, možda će morati žrtvovati neku od funkcija kuhinjskog otoka. Ovo se pitanje odnosi i na dubinu i visinu. Budući da otoci obično uključuju kombinaciju ormara i ladica, dizajneri moraju smjestiti standardne visine i dubine ladica, zajedno s uređajima i osnovnim zahtjevima za dimenzionisanje.
Rasvjeta
Konačno, osvjetljenje je jedan od glavnih načina na koji se dizajn otoka kuhinje može estetski razdvojiti, jer mnogi otoci uključuju naglašena svjetla poput visećih lustera ili drugih rasvjetnih tijela. Posebno za otoke sa šankovima i kuhinjskim pločama potrebno je osigurati dovoljno osvjetljenja kako bi korisnici mogli vidjeti hranu, bilo da se kuha ili jede.