spot_img

Prednosti i nedostaci podnog grijanja

Podno grijanje je luksuzni dodatak u domu i veoma popularan trend, zbog svog čistog i ugodnog dizajna. Iako nema sumnje da je najugodniji način zagrijavanja domova, je li vrijedan visokih troškova ili trebate ostati uz radijatore i klasično grijanje?

Prednosti podnog grijanja

  1. Ušteda energije

Postoje dvije vrste podnog grijanja, električni sistem i vodeni sistem. Oba sistema konzistentno zagrijavaju pod. Vodeni sistemi zagrijavaju pod vrućom vodom koja protiče kroz cijevi, dok električni sistem koristi žice za zagrijavanje.

Klasični radijatori moraju se upaliti na visokoj temperaturi da bi zagrijali sobu, podno grijanje može ugrijati i na nižim temperaturama, zavisno od vrste poda. Tako se štedi struja i novac.

Pored toga radijatori griju samo oko sebe, zato takve sobe imaju „hladne dijelove“, što znači da je zrak topao oko radijatora ali hladan na drugoj strani sobe. Ako se nalazite u ‘vrućem’ dijelu otvorite prozor da uđe svjež zrak i ciklus se ponavlja. Tako se brzo troši struja. Podno grijanje podjednako grije svu prostoriju bez ‘hladnih’ ćoškova.

Podno grijanje može uštediti do 15% na računima od struje, dok efikasno grije čitavu kuću.

  1. Lagana upotreba

Kad se postavi, podno grijanje ne zahtjeva nikakvo održavanje i ima do 30 godina garancije. Uz Wifi pametni termostat, sve se može postaviti automatski, a možete nabaviti i uređaje koji se mogu dodatno programirati po vašoj želji.

  1. Više prostora

Bez radijatora dobit ćete čitavu praznu sobu. Čak i najmoderniji radijatori zauzimaju prostor na zidu, a bez njih imate dizajnersku slobodu da ukrasite zid po želji. Možete čak imati i minimalistički stil. Pored toga, ne morate se brinuti gdje staviti radijator.

  1. Radi na svim vrstama podova

Pored slobodnih zidova i prostora, možete birati i pod po želji jer podno grijanje se može instalirati pod laminatom, drvetom, pločicama, kamenom i drugim.

  1. Sigurnost i udobnost

Kad imate podno grijanje više se ne morate brinuti o vrelim radijatorima ili onim s oštrim rubovima, pogotovo ako imate djecu u kući. Sistem za grijanje je sigurno smješten i nije vreo na dodir. Dobro je i za kvalitetu u sobi jer ne zagušuje prostoriju. S druge strane, radijatori smanjuju nivo kisika. Podno grijanje ne diže prašinu.

  1. Lako se postavlja

Pogotovo ako iznova gradite ili renovirate kuću. Većina podnih sistema samo se postavi ispod poda. Kad se postavi više se ne morate mučiti s čišćenjem kao kad imate radijatore.

Nedostaci podnog grijanja

  1. Troškovi

Kad se sve uzme u obzir sigurno je reći da se na podno grijanje može potrošiti desetine hiljada, zavisno od sistema koji ste odabrali. Pored samog sistema, morate platiti stručnog električara koji će pravilno postaviti grijanje. Podno grijanje s vodenim sistemima postavljaju se za vrijeme izgradnje što dodatno povećava troškove.

  1. Vrijeme postavljanja

Morate uzeti u obzir vrijeme sušenja same instalacije prije nego što je uopšte možete pokriti. To može potrajati do 2 dana.

  1. Problem s visinom plafona

Podni sistemi mogu povećati visinu sobe, zavisno od odabranog sistema. Trebali biste postaviti izolaciju ispod grijanja da biste povećali efikasnost tako što će sva toplota ići prema gore, umjesto prema dole. Isolacija može povećati visinu 2 do 3 cm.

Da li vrijedi?

Podno grijanje je lagan i efikasan način grijanja doma. Iako su troškovi veći nego sami radijatori, postoje razne varijante koje bi mogle odgovarati vašem budžetu. Imajte na umu i da ćete uz podno grijanje uštediti za duže vrijeme.

 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.