spot_img

Predstavljamo projekat ‘’Vila E’’ u Sarajevu

S obzirom na širinu parcele, te blizinu susjednih objekata, osvjetljenje objekta je rješeno preko otvora na istoku i zapadu u vidu staklenih fiksnih ili kliznih stijena.

Projektant: Arhitektonski studio ‘’Doxat’’ Sarajevo

Lokacija

Parceli se pristupa s istočne strane, s ulice. Parcela je denivelirana, gdje je donji, zapadni, niži dio deniveliran za cca 320 cm u odnosu na ulicu.

Ukupna površina parcela je cca 700 m2.

Susjedni objekti su čvrste konstrukcije. Objekat na južnoj strani parcele je spratnosti P+1+Pk s ravnim zabatom ka novoprojektovanom objektu.

Drugi objekat, na sjevernoj strani  parcele  je spratnosti Sut+P+1+Pk. Objekat je odmaknut od ivice parcele, a od predmetne parcele je odvojen zidom visine 2m.

Na zapadnoj strani parcele je red visokih stabala crnogorice. Oko postojećeg objekta je nekoliko stabala breze i bora koji ce u većini biti sačuvani u novom rješenju.

Objekat

Objekat je projektovan u skladu s željama investitora, a prema trnutnim standardima za projektovanje i gradnju. S obzirom na konfiguraciju terena objekt je spratnosti Sut+P+1+Pk.

Na nivou ulice se nalaze: parking, ulaz, hodnik s ostavom i toaletom, kuhinja s trpezarijom, stepenište kao vertikalna komunikacija, te prostor dnevnog boravka. Iz trpezarije je moguć izlaz na terasu preko kliznih vrata.

Na nivou suterena je boravak koji je preko natkrivene terase povezan s bastom, vešeraj, tuševi s toaletom, saun,a te prostor s jacuzzi-jem koji ima direktan pogled na baštu.

Na nivoi suterena je moguće doći i vanjskim stepeništem izmedju objekta i susjednog objekta ka jugu.

Na nivou prvog sprata su smještene spavaće sobe, tri za djecu s pripadajućim kupatilom, te roditeljska spavaća soba s garderoberom, kupatilom i terasom.

Na jednom dijelu, nivo prizemlja i kata su povezani vazdušnim prostorom.

Na nivou krova je soba za servis (toplinska pumpa), te prostor za hobby s direktim izlazom na terase ka istoku i zapadu.

Parking je obezbjeđen za dva automobila, a po potrebi se može obezbjediti još jedan dodatni parking.

Objekat ukupno (neto ) 450.00 m2, što ne uključuje otvorene terase u površini od 82 m2.

Oblikovanje

Objekat je projektovan u jednostavnim masama gdje glavna masa objekta podjeljena na tri dijela, te smicanjem srednjeg i gornjeg elementa dobivena osnovna forma objekta.

Smicanjem elemenata oblikovanja, dobiveni su natrkiveni prostori nad terasom u suterenu, te prostorom ispred ulaza u kuću.

S obzirom na širinu parcele, te blizinu susjednih objekata, osvjetljenje objekta je rješeno preko otvora na istoku i zapadu u vidu staklenih fiksnih ili kliznih stijena.

Objekat svojim volumenom i projektovanim visinama je ugrožava intimu susjeda.

Konstrukcija

Osnovna konstrukcija objekta je planirana kao sistem AB platana, zidova i greda, a u debljinama prema proračunu.

Smicanje elemenata je stvorilo konzole u dužinama od 300 cm što je dovoljno da se natkrije željene površina ulaza i terase.

Vanjske izolacije su od kamene vune, debljine 15-20 cm, što odgovara i izolacijama na horizontalnim površinama terasa.

Krovna konstrukcija koja se pojavljuje dijelom iznad objekta, te na dijelovima fasade juga i sjevera, je čelična konstrukcija s drvetom sa sekundarnom konstrukcijom te ispunom od kamene vune a u debljinama prema proračunu. Pokrov je aluminijumski plastificirani lim.

Svijetle projektovane visine u objektu su od 270 cm u suterenu i potkrovlju  do 300 cm na prizemlju i spratu.

Materijali

Materijali koji su uzeti u obzir prilikom izrade projekta su savremeni, moderni, te dugotrajni.

Fasada je predviđena kao termoizolaciona, ventilirajuća s oblogom od ploča u bijeloj boji.

Prozorski otvori su aluminijumska bravarija s trostrukim ostakljenjem, te LOW E punjenjem.

Podovi se predviđeni kao podovi od parketa ili od porculanske keramike. Grijanje i hlađenje objekta će biti preko toplinskih pumpi s dodatkom za solarno dogrijavanje sanitarne vode.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.