spot_img

Predstavljen projekat puta Foča-Šćepan polje vrijednosti 79 miliona eura

scepan_poljePredstavnici Delegacije EU u BiH i projektantskog konzorcijuma Institut za građevinarstvo iz Banjaluke- AEKOM predstavili su u Foči projektno rješenje za izgradnju moderne saobraćajnice Foča-Šćepan Polje u dužini od 20,5 kilometara, koja je dio magistrale Sarajevo-Podgorica, objavljeno je na službenoj web stranici Opštine.

Prema procjeni projektanata, gradnja novog puta od Foče do Šćepan Polja koštala bi 79 miliona evra.

Prvih pet i po kilometara do mjesta Kopilovi radila bi se rekonstrukcija postojećeg puta, a preostalih 15 kilometara, do granice sa Crnom Gorom, išlo bi novom trasom završno sa novim mostom na rijeci Tari.

Projektanti ističu da se radi o veoma zahtjevnom terenu sa velikim brojem klizišta. Na trasi je planirano čak 15 mostova, od čega 14 vijadukata, ukupne dužine dva kilometra, te osam kilometara potpornih zidova. Treća traka projektovana je na dužini nešto manjoj od dva kilometra.

“Tehnički uslovi na tom terenu su dosta problematični, tako da je procijenjena cijena finansijski vrlo zahtjevna. Dio je rute 2b Seto mreže puteva Jugoistočne Evrope, odnosno dio je evropskog koridora od Sarajeva, preko Podgorice do Tirane”, naglasio je direktor Instituta za građevinarstvo Aleksandar Cvijanović.

Izradu projekta finansirala je Komisija EU.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Goran Filipović kaže da je ovo jedan od najvažnjih ali i najkritičnijih puteva u BiH, te da je veoma bitno da je upisan u registrar prioritetnih evropskih koridora, što olakšava put za dobijanje povoljnih kreditnih sredstava.

“Sad predstoje najteži koraci u traženju finansija, ali se iskreno nadam da je u narednih dvije do tri godine realno očekivati da počne izgradnja. Banke koje finansiraju projekte EU u regiji imaju fondove za to, opredjeljenje su za takva ulaganja i sljedeći korak je da se aplicira prema njima za ta sredstva, a pošto je projekat isplativ i kompletiran postoje i veliki izgledi da bude i finansiran”, rekao je Filipović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je Foča nakon 30 godina dobila jedan ovakav projekat, čija realizacija će za ovu loklanu zajednicu značiti mnogo za njen ukupan razvoj.

“Ohrabruje činjenica da je ovo jedan od pet projekata koji su u prioritetima Republici Srspkoj, a ima gotovu dokumentaciju spremnu za raspisivanje tendera, što znači da već sada Vlada Republike Srspke može raspisati tender i da za dvije tri godine radovi mogu krenuti”, rekao je Mašić i dodao da će opština uraditi sve što je u njenoj obavezi.

Izvor: Akta.ba

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.