spot_img

Predstavljene tri varijante autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad – Početak gradnje 2018.

Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda predstavili su jučer, 28. jula, u Prijedoru generalni projekat autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.
road3
Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović rekao je da su ekipe ovog instituta, nakon godinu i po dana istraživanja terena, povukle tri moguće varijante. Prva varijanta duga je 78,6 km i koštala bi 850,7 mil EUR, druga od 74,3 km koštala bi 728,3 mil EUR, a treća od 83,8 km koštala bi 938,2 mil EUR.

On kaže da će CIP za onu koja bude usvojena izraditi avio-snimak i 3D model kako bi ljudi koji nisu iz struke vidjeli kakva je i kuda ide trasa, te gdje su tuneli, mostovi, propusti, predusjeci i kosine.

– Nakon toga će se pristupiti izradi idejnog projekta gdje su terenski radovi, geodetska snimanja, geološki istražni radovi… Nakon idejnog rješenja, ide revizija, izrada glavnog projekta, pa tehnička kontrola. Prema nama, u roku naredne dvije godine ne bi mogla da krene izgradnja autoputa – istakao je Ignjatović novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da razvoja i ekonomije nema bez saobraćajne infrastrukture.

– U Prijedoru smo to prepoznali davno i naša je želja bila da razvijemo putnu infrastrukturu, ali i željezničku. Zato smo mi insistirali dugo godina da u Prostorni plan Republike Srpske uđe izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, ali istovremeno i brza cesta Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina-Jasenovac, jer nam je izuzetno bitan i taj poprečni izlaz na autoput Beograd – Zagreb i konačno je ta naša ideja realizovana – rekao je Pavić na prezentaciji generalnog projekta.

On je naveo da se u poslu koji je grad Prijedor započeo sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Autoputevima RS i pitanju kako ga konkretizovati pojavila kompanija iz Kine koja je spremna učestvovati u realizaciji ovog vrlo značajnog projekta.

– Tako se praktično sa istom kompanijom počela dogovarati i rekonstrukcija željeznice od Banjaluke preko Prijedora do Dobrljina i autoput Banjaluka- Prijedor-Novi Grad, prva faza Prijedor-Banjaluka – naveo je Pavić.

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić rekao je da je ovo opravdan i potreban projekat.

– Osnovni set dokumenata je urađen. Ti početni dokumenti bili su neophodni da uopšte uđemo u pregovore sa kineskim partnerom i da kineski partner počne da traži i obezbjeđuje sredstva za ovaj projekat – dodao je Topić.

 

Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE