spot_img

Preusmjerite i navigirajte pogled modela pomoću 3Dconnexion 3D miša

3DCONNEXION 3D MIŠ

3Dconnexion 3D miš ima poklopac kontrolera osjetljiv na pritisak dizajniran da se savija u svim smjerovima. Gurnite, povucite, uvrnite ili nagnite poklopac za pomicanje, zumiranje i rotiranje trenutnog prikaza.

Kada dođe do promjene prikaza pomoću 3Dconnexion 3D miša, alat ViewCube se preorijentiše tako da odražava trenutni pogled. Možete promijeniti ponašanje 3Dconnexion 3D miša koristeći traku za navigaciju.

U zaključanim okvirima za prikaz, opcije navigacijske trake su onemogućene, uključujući opcije alata 3Dconnexion. Pomicanjem poklopca kontrolera 3Dconnexion 3D miša samo će se pomicati i zumirati objekt.

Napomena: Dok su 3Dconnexion i drugi alati za navigaciju u sinhronizaciji, korištenje jednog privremeno onemogućuje drugi.

Korištenje načina hoda ili letenja

Režimi hodanja i letenja mogu se koristiti samo u perspektivnoj projekciji (pogled kamere). Koristite način rada Objekt za navigaciju kroz ortografski prikaz, kao što je zadani 3D prikaz. Sljedeća slika ilustrira razliku između navigacije pomoću načina hoda i letenja. Primijetite da su visina i orijentacija kretanja konzistentna u načinu hoda (Walk Mode) jer se krećete paralelno s podom. U režimu letenja (Fly Mode), visina i orijentacija kretanja prate liniju vida i stoga simuliraju letenje kroz model.

Korištenje tastera za upravljanje prikazom sa 3Dconnexion 3D mišem

Možete pristupiti različitim prikazima (gornji, prednji, lijevo, desni ili početni) pomoću dugmadi dostupnih na nekim 3Dconnexion 3D modelima miša. Koristite uređivač konfiguracije dugmeta da prilagodite rad ovih dugmadi. Možete ih koristiti za sljedeće:

  • Prilagodite pogled opsegu modela. Rotirajte prikaz objekta oko centra scene i umanjite prikaz kako biste scenu uklopili u okvir za prikaz.
  • Preusmjerite trenutni prikaz na unaprijed postavljeni prikaz. Vratite pogled objekta na unaprijed određeni pogled.
  • Održavajte osjetljivost odabira. Preusmjerite model oko definirane tačke okretanja na osnovu trenutnog odabira.

FUSION 360 3DCONNEXION SPACEMOUSE

3Dconnexion SpaceMouse Compact

Nakon što smo neko vrijeme vršili funkciju pregleda, s uzbuđenjem možemo objaviti da Fusion 360 sada ima najnoviji SpaceMouse SDK V.4.0 na Windowsu, koji podržava funkcije kao što je Lock Horizon. Uzeli smo vaše povratne informacije, radili sa našim partnerima u 3Dconnexionu, poboljšali pregled i učinili ovo iskustvo produkcije boljim i besprekornijim nego ikad. Ovo je odlična vijest za svakoga ko trenutno koristi SpaceMouse ili koji je bio zainteresiran da ga isproba – ovo je vaš znak da pokušate! A ako niste upoznati s tim šta je SpaceMouse, čitajte dalje da biste saznali kako oni poboljšavaju vaš CAD radni tok.

Razgovarali smo s Jasonom Rodriguezom iz 3Dconnexiona, koji je blisko radio na ovom projektu kako bi saznao više o ovoj uzbudljivoj integraciji.

Šta je SpaceMouse, kako radi i zašto bi ga dizajneri i inžinjeri trebali koristiti?

SpaceMouse je ulazni uređaj sa šest stepeni slobode (6DoF) koji omogućava dizajnerima i inžinjerima da poboljšaju svoju efikasnost i brzinu stvaranjem prirodne veze između dizajnera/inžinjera i 3D sadržaja. Ova veza je postignuta, djelimično, omogućavanjem korisnicima da istovremeno pomjeraju, zumiraju i rotiraju svoj 3D prikaz kao da drže objekat u ruci. Ovaj tok oslobađa njihovu drugu ruku da rade na dizajnerskim karakteristikama. U suštini, čini korisnike bržima, pomaže im da rade udobnije i omogućava im da uživaju u 3D navigaciji.

Koje su neke od vaših omiljenih karakteristika SpaceMousea?

Prije svega uživam u tome što pruža intuitivno, fluidno i zabavno iskustvo navigacije. SpaceMouse mi daje dublje razumijevanje dizajna, jer mogu izbjeći nepotrebnu navigaciju koja je obično potrebna korištenjem tradicionalnih uređaja za unos.

Korištenje modifikatora tastature na mom SpaceMouseu tokom navigacije uz klik mišem je sjajno i daje mi osjećaj kontrole i povratne informacije bez kojih ne mogu da zamislim rad. I naravno, sviđaju mi se funkcijske tipke, koje mi omogućavaju da brzo izvršim svoje naredbe na povjetarcu. To uveliko ide ka pojednostavljenju i ubrzanju mog radnog toka.

Možete li dati primjer iz stvarnog života vremena kada bi SpaceMouse zaista mogao biti od koristi za rad dizajnera ili inžinjera?

Jedan primjer bi bio kada bi se izvršila analiza sekcija. Korisnici Fusion 360 mogu se brzo prebaciti na standardni prikaz i zatim zaključati osu rotacije. Ovo se radi samo brzim dodirom preko namjenskog dugmeta na SpaceMouse Enterprise-u desno od poklopca za navigaciju.

Ova radnja omogućava precizno i bez napora pomicanje duž sekcije bez brige da će se model pomaknuti iz poravnanja prilikom izvršavanja naredbi. Ovo je vrsta aktivnosti s kojom se korisnici često susreću, a ponekad čak i izbjegavaju, jer može biti zamorno raditi ručno.

Zaključavanje rotacije može se uključiti kako bi se istražile druge perspektive kad god je to potrebno. Ovaj tok podržava novi nivo razumijevanja dizajna koji nije pronađen kod drugih ulaznih uređaja.

Šta čini integraciju Fusion 360 SpaceMouse zanimljivim? Zašto bi dizajneri i inžinjeri trebali brinuti?

Pa, kao prvo, Fusion 360 inžinjerski tim je odradio fantastičan posao implementirajući potpunu integraciju. Ova nova implementacija nije samo remont u odnosu na prethodnu verziju. Umjesto toga, promijenio je navigacijsku paradigmu na nove uzbudljive načine. Naši uređaji pružaju izvanredne 3D performanse, evidentne od samog početka u Fusion 360. Rezultat je znatno poboljšano iskustvo navigacije za naše zajedničke korisnike.

Postoji dosta zanimljivih funkcija zasnovanih na navigaciji koje možete otkriti s našim uređajima u Fusion 360. Međutim, dvije karakteristike koje ću spomenuti ovdje su prebacivanje načina navigacije i dinamičko prebacivanje okruženja.

Sada možete prelaziti između načina navigacije u Fusion 360, prebacujući se između onoga što nazivamo “objektni” način (ponaša se kao da je objekt u vašoj ruci) i “kamera” mod (ponaša se kao da gledate kroz kameru). Ova funkcija omogućava korisnicima opsežne dinamičke perspektive i razumijevanje njihovog modela.

Još jedna odlična karakteristika koju dizajneri i inženjeri smatraju izuzetnom je osjetljivost okruženja SpaceMouse. Ovo uparivanje je savršeno za robusnu, komandnu i okruženje bogatu aplikaciju, kao što je Fusion 360. Fusion 360 sada podržava sve komande koje se mapiraju direktno na 3Dconnexion dugmad uz potpunu prilagodljivost.

Ovi skupovi naredbi se mijenjaju dinamički ovisno o korisnikovom trenutnom zadatku. Na primjer, kada se prebacite između kartice Solid i Sheet Metal, komande mapirane na dugmad na SpaceMouseu i našoj novoj Scout tastaturi će se automatski ažurirati. Ovo vam daje trenutni pristup najčešće korištenim komandama.

Imajte na umu da je macOS još uvijek na v3 SDK-a.

Ako ste spremni da isprobate SpaceMouse, posjetite našu web stranicu i pogledajte sve vrste 3D miševa 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE