spot_img

Prezentovana idejna rješenja tri kružna toka u Vogošći

Održana je prezentacija tri idejna rješenja kružnih tokova u zgradi Opštine Vogošća koja je dostavilo JP Ceste FBiH. Idejno rješenje su u ime JP Ceste FBiH predstavili Senad Smajlović i Smail Čorić.

kruzni_tok_vogosca

Načelnik Opštine Edin Smajić je istakao da Vogošća ima puno problema u odvijanju saobraćaja na realaciji prema Sarajevu, ali i na kraćem dijelu priključka na autoput.

– Rješenje ovog problema bi bila izgradnja Prve transverzale, najvažnijeg saobraćajnog objekta za opštinu Vogošća i jednog od najvažnijih za Kanton Sarajevo. Nadam se da će sve ove aktivnosti koje su intenzivirane u proteklom periodu rezultirati sukcesivnom implementacijom i realizacijom ovog projekta – rekao je Smajić

Do tada, potrebni su i objekti raskrsnica sa kružnim tokom, navedeno je u saopštenju Opštine Vogošća.

– Mi već nekoliko godina tragamo za ovim rješenjima. Imali smo određene ideje i u zadnjih nekoliko mjeseci, u vrlo intenzivnoj saradnji sa nadležnima iz Cesta Federacije BiH došli smo do ovih idejnih projekata. Na današnjoj prezentaciji oni su vrlo objektivno problematizirani, uočili smo i određene primjedbe i poboljšanja koja će biti otklonjena u najkraćem roku – pojasnio je Smajić.

Prema njegovim riječima predviđeno je da se do kraja 2016. godine završi izrada glavnih projekata, i to za raskrsnice sa kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji, kod hotela Sunce i na ulazu u Industrijski kompleks Pretisa.

– Ove raskrsnice po svojim tehničkim karakteristikama omogućavaju nesmetanu i vrlo visoku frekvenciju odvijanja saobraćaja za 20 do 25.000 vozila dnevno, bez ikakve špice i bez ikakvog zastoja. Mi smo u ranijim aktivnostima sa vlasnicima zemljišta na ovim područjima načelno sve dogovorili i uvrstili i njihove zahtjeve i potrebe u ova idejna rješenja, tako da očekujemo da nećemo imati nikakvih problema u provođenju imovinsko-pravnog rješavanja – dodao je Smajić.

U razgovoru sa predstavnicima JP Ceste Federacije BiH istaknuta su i još dva važna projekta za rješavanje problema saobraćaja na području opštine Vogošća, pješačka staza na potezu između Gornjeg i Donjeg Hotonja i rješavanje problema sa saobraćajem na Kobiljoj Glavi.

U narednih godinu do dvije dana očekuje se da krene realizacija po fazama projekta Prve transverzale i u implementaciju ovih projekata raskrsnica sa kružnim tokom čime bi bilo poboljšano saobraćajno rješenje na području Vogošće.

Sarajevo-construction.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE