spot_img

Pri kraju izgradnja pristupne saobraćajnice „Prokopu”

Radovi na izgradnji saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup željezničkoj stanici „Beograd–Centar”, poznatoj pod imenom „Prokop”, privode se kraju, saopštila je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Radovi su počeli u avgustu prošle godine, a završetak je planiran do kraja maja ove godine. Vrijednost ugovorenih radova je 380 miliona dinara.

Da bi se u potpunosti obezbjedila kosina terena gde se gradi saobraćajnica, bilo je potrebno izgraditi mostovsku konstrukciju, dužine 145 metara sa pet raspona, kao i 250 metara potpornih zidova visine do osam metara. Tokom prošle nedelje montirani su nosači na posljednjem, petom rasponu mostovske konstrukcije, koja je izgrađena na 10 stubova prečnika 1,2 metra. Uz potporne zidove ugrađene su i sve potrebne žičane korpe napunjene kamenjem (gabioni), kako bi se u potpunosti obezbjedila saobraćajnica.

pri-kraju-izgradnja-pristupne-saobracajnice-prokopu-1004

Tokom prethodnih mjeseci završeni su svi zemljani radovi za saobraćajnicu, izmještanje fekalne i postavljanje nove kišne kanalizacije i slivničkih veza, trup saobraćajnice nasut je kamenom, izvođeni su radovi na biciklističkoj stazi i posađeno je visoko drveće kao dio radova na ozelenjavanju. U toku je izrada ivičnjaka, trotoara, pješačkih staza i parkinga, a do kraja radova preostalo je da se postavi noseći i završni sloj asfalta i da se završi sadnja preostalog zelenila.

Radovima će se povezati gornji stanični trg na koti 105 sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Saobraćajnicom će prolaziti linije gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada. Saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom ima četiri saobraćajne trake, dužine je oko 770 metara i ima razdelni pojas širine dva metra. Sa obe strane kolovoza su pješačke staze širine dva metra, izuzev na dijelu uključenja u Bulevar kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane, navodi se u saopštenju.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE