Prijedlog novog krova na solarni pogon za katedralu Notre Dame

Pariška arhitektonska kompanija Vincent Callebaut predložila je novi ekološki prihvatljiv dizajn za krov katedrale Notre Dame u Parizu, koji uključuje solarne ploče i urbani vrt koji mogu pomoći prehraniti siromašne i beskućnike grada. Dizajn za novi krov katedrale Notre Dame je fokusiran na održivost okoliša, koji sadrži lagani ugljični otisak, solarnu energiju i urbani vrt integrisan u konstrukciju.

Dizajn sadrži stakleni krov koji predstavlja modernu adaptaciju originala, koji je izgubljen u nedavnom požaru. Sa četiri zabatna zida, ispoštovana je izvorna geometrija potkrovlja, ukupne visine 10 metara. Poštujući inherentna načela nagiba i građevinskih opterećenja objekta prema potpornim polulukovima i unutrašnjim potpornim stubovima, četiri se linije krova i četiri linije krovnih rebara savijaju i spajaju zajedno u skladu prema vrhu, stvarajući parametrijsku i svjetlosnu geometriju.  Dizajn ima gradsku farmu ugrađenu u potkrovlje koja može proizvoditi voće i povrće koje bi moglo prehraniti siromašne i beskućnike Pariza. Akvaponika i permakultura proizvode do 25 kg voća i povrća po metru kvadratnom godišnje. Dakle, do 21 tona voća i povrća mogla bi se ubrati i direktno preraspodijeliti besplatno svake godine. U tu svrhu na tržnici Notre-Dame svake bi se sedmice podržavalo tržište poljoprivrednika.

Sama konstrukcija krova izgradila bi se pomoću greda od karbonskih vlakana i hrastovine, a ne od čelika, a ugljičnog otiska konstrukcije bi se sveo na minimum. Grede bi podupirale stakleni krov koji bi uključivao solarnu oblogu koja bi opskrbljivala više energije nego što je katedrala trenutno treba, dijelieći tako višak energije u okolne objekte. Drveni okvir prekriven je trodimenzionalnom kristalnom oblogom od stakla podijeljenom na fasetirane dijamantne elemente. Ovi se kristali sastoje od organskog aktivnog sloja, napravljenog od ugljika, vodika, dušika i kisika koji apsorbira svjetlost i pretvara se energija, pohranjena u vodikovim gorivnim ćelijama, koja bi se izravno preraspodijelila u katedrali.

Kako bi se izbjegao efekt staklenika, ove se kristalne ljuskice otvaraju na dnu okvira duž akroteriona i transepta, stvarajući tako prirodan protok zraka prema vrhu spirale, omogućujući prirodnu ventilaciju. Ova prirodna ventilacija, čiji rad je srodan unutrašnjosti termitskog nasipa, osigurava izvrsne zračne performanse. Arhitekte su ovaj dizajn nazvali Palingenesis – grčki izraz za reinkarnaciju ili ponovno rođenje.

print