Primjeri projekata šarmantnih kuća na plaži

Unatoč činjenici da se prije samo nekoliko mjeseci činila sigurnom, ljetna sezona 2020. pokrenula je novu vrstu turizma, zatvoreniju i pažljiviju. Gotovo svi radije ostaju na svojim domaćim teritorijima, birajući autonomne prostore, kuće za iznajmljivanje, ili vikendice na osami. Kao inspiracija, u nastavku slijede primjeri šarmantnih kuća na plaži, koji uključuju projekte sa Sardinije, Korzike, Meksika, Kostarike kako bismo – barem – putovali maštom.

Kuća na Sardiniji u čistom stilu Costa Smeralda

Stera Arhitektura, Kuća na Sardiniji, Porto Cervo, Italija, 2019. Foto Nicolas Borel

Porto Cervo, kao i čitav razvoj nekretnina Costa Smeralda, presudna je epizoda u historiji morske arhitekture 20. stoljeća. Početkom šezdesetih, na obalama ove zemlje koja nije imala turističku tradiciju, Luigi Vietti i drugi mogli su u prvom redu definisati stil. Veliku privatnu kuću koju je dizajnirala arhitektonska kompanija Stera, sa sjedištem u Parizu, nedavno je integrisala ovu lokaciju. Okretajući se oko zasjenjenog dvorišta, zaklonjenog od jakih vjetrova, ova se složena arhitektura odvija kroz mnoštvo volumena, terasa, popločanih staza.

Panoramske terase vile na Korzici

Amelia Tavella, Casa Santa Teresa, Korzika, 2020. Foto T. Dini

Casa Santa Teresa rezidencija je na ostrvu Korzika. Arhitektica Amelia Tavella, dobitnica nagrade Korzikanac za arhitekturu 2019. godine, inspiraciju za ovu vikendicu izvukla je iz uspomena iz svog djetinjstva: Casa Santa Teresa, obnova objekta iz 1950-ih, postavljena je na povoljnom položaju okrenutom moru i plaži, cijeneći ljepotu i tišinu.

Između luksuza i divlje prirode: vila u Kostariki

Formafatal, Atelier Villa, Plaža Hermosa, Kostarika, 2019. Photo Boys Play Nice

Uronite u prirodu, oslobodite se razmišljanja i proživite avanturu, ali bez odricanja od udobnosti i luksuza. To su načela koja stoje iza Art Villas-a, ljetovališta u Kostariki koji je osmislio interdisciplinarni studio Formafatal, a sastoji se od tri privatne rezidencije i multifunkcionalnog paviljona koji se prostire na brežuljku s pogledom na plažu Hermosa.

Kuća u Urugvaju, napravljena od različitih vrsta drveta

Fram Arquitectos i Delfina Riverti, kuća u La Juaniti, Urugvaj, 2018. Foto Fernando Schapochnik

Smještena u blizini lagune José Ignacio i Atlantskog oceana, rezidencija koju su osmislili Fram Arquitectos i Delfina Riverti je konstrukcija s više vrsta drveta, koja se sastoji od dvije glavne konstrukcije povezane staklenom galerijom. Rezidencija ima tipičnu orijentaciju kuća na urugvajskoj obali: ulazite kroz stubište sa sjeverne strane, gdje postoji i prilazni put do lota, dok je južna strana okrenuta prema oceanu.

Apstraktna geometrija koja „lebdi“ iznad Menorcinog krajolika

Studio Nomo, Kuća „Most“, Minorca, Španija, 2019. Foto Adriâ Goulá

Kuća „Most“ prostore se na zemljištu veličine 2400 m2 u uvali Noves, na sjeveroistočnoj obali otoka Menorke: s jedne omeđena šumom, a s druge morem. Proširenje projektnog područja omogućava da se vila razvija horizontalno i prati nagib zemljišta. Inspirsana tradicionalnom arhitekturom Menorce, izrađena od bijelih zidova i svedenog krova, ova kuća je usko ukorijenjena na teritoriji na kojoj se nalazi.

Pet otvorenih i međusobno povezanih volumena definiše kuću Ca l’Amo na Ibizi

Marià Castelló, Ca l’Amo, Ibiza, Španija, 2020. Foto Marià Castelló

Prostori izgrađeni na staroj terasi španjolskog otoka otkrivaju popločano dvorište, prolaze i bazen. Dizajnirana od strane arhitektice Marije Castelló, kuća Ca l’Amo nalazi se u ravnici Sant Mateu na Ibizi, u terasastom području sastavljenom od kamenih zidova nekada korištenih za poljoprivredu. Projekat zauzima parcelu od 42.385 kvadratnih metara koju karakterišu šuma borova i smreke, koja u potpunosti uranja u kuću u prirodi otoka.

Dijalog kamena i betona u španjolskoj seoskoj kućici

Arhitektonski studio Fuertespenedo, Obnova seoske kuće, Miraflores, Španija, 2018. Foto Héctor Santos Díez

U Mirafloresu, južnoj Španiji, arhitektonski studio Fuertespenedo suočen je sa seoskom arhitekturom i osmišljava proširenje male tradicionalne kuće. Izvorno je rezidencija bila sastavljena od dva komunicirajuća volumena, sagrađena u skladu s galicijskom arhitektonskom tradicijom. Intervencija španjolskog studija zamjenjuje treći volumen novim blokom koji tumači karakter konstrukcije savremenim zaokretom.

print