spot_img

Profesor Branislav Živković održao predavanje u Trebinju o temi ”Energetska obnova zgrada”

U Kulturnom centru u Trebinju 5. aprila profesor Branislav Živković sa Mašinskog fakulteta iz Beograda održao je predavanje o temi ”Energetska obnova zgrada”. Predavanje je održano u organizaciji Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, Grada Trebinja i Inženjerske komore Republike Srpske. Skupu su se obratili predstavnici organizatora, a predsjednik IKRS je prisutne upoznao sa aktivnostima nedavno osnovane inženjerske komore Republike Srpske i planovima za osnivanje Regionalnog centra za Hercegovinu.

Profesor Živković naglasio je da je veliki broj naših zgrada građen u periodu od 1950-1980 godine kada nije korištena termička izolacija. ”To su energetski vrlo loše zgrade i prema evropskoj direktivi i prema ugovorima koje smo potpisali sa Evropskom unijom, mi smo dužni da određene vrste zgrada obnavljamo energetski i moje predavanje i govori o tim našim dužnostima i obavezama”, dodao je Živković. Istakao je kako je ponosan na energetski projekat u Trebinju. Naime, u projekat je uključena zgrada Akademije likovnih umjetnosti, Studentskog doma i Fakulteta za proizvodnju i menadžment, koji je radila Firma ”Grijanje invest” sa Pala.

”Od izmjene projekta, do izvođenja, do puštanja u rad, u svemu sam zajedno sa ovom firmom, sa kojom dugo godina sarađujem, i mogu da kažem da sam prezadovoljan rezultatima”, zaključio je profesor Živković.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžemnt,Dušan Jokanović, kazao je kako je ova visokoškolska ustanova u završnici projekta ”Energetske efikasnost”, u toku koga je na polju energetske obnove i efikasnosti realizovano više aktivnosti. Dodao da izdvajaju toplotnu izolaciju fasadnih zidova i međuspratne tavanske konstrukcije,ugradnju toplotmnih pumpi i solarnog sistema, kao i revitalizaciju sistema rasvjete ugradnjom LED rasvjete. ”Upravo o temi energetske obnove govorio je i profesor Branislav Živković, redovni profesor katedre za termotehniku na Mašinskom fakultetu u Beogradu”, objasnio je Jokanović.

Profesor Jokanović smatra da čovjek poput profesora Živkovića, koji je bio uključen i u ove i u neke druge objekte u Trebinju, ima šta da kaže. „Profesor Živković je broj jedan u ovoj oblasti na ovim prostorima i nadam se da će ovakvih dolazaka biti još i više. Potrebna su ovakva predavanja, prije svega zbog podizanja nivoa svijesti o značaju ovakvih projekata“, zaključio je Jokanović.
Iskustvo profesora Živkovića je veoma bogato. Ono se ogleda u preko 80 publikovanih naučno-stručnih radova i u realizaciji preko 100 glavnih ili idejnih projekata termotehničkih instalacija u objektima različitih namjena. Vodio je 5 međunarodnih projekata i učestvovao u realizaciji još osam. Obavljao je i funkciju zamjenika glavnog i odgovornog urednika časopisa KGH. Prof. dr Branislav Živković diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na grupi za termotehniku 1978. godine. Na istom fakultetu završio je postdiplomske studije, odbranio magistarski rad 1987. i doktorsku disertaciju 1994. godine. Na Mašinskom fakultetu, na Katedri za termotehniku ​​radi od 1979. godine. Kao profesor drži nastavu iz predmeta Osnove tehnike klimatizacije i Sistemi ventilacije i klimatizacije, Energetska efikasnost u zgradama i Solarni sistemi, a za strane studente više predmeta iz oblasti termotehnike na engleskom jeziku. Također, učestvovao je u energetskih menadžera u industriji i energetskih menadžera za poslovne i javne zgrade. Mnogobrojni su objekti i širom BiH na kojima je Živković učestvovao kao projektant, konsultant ili nadzor nad izvođenjem. Tako je profesor Živković na direktan način doprinosio funkcionisanju KGH sistema u tim zgradama. Trenutno profesor Živković priprema prijedlog rješenja za klimatizaciju Muzeja Hercegovine i Sabornog hrama u Trebinju, a trebalo bi da uradi i tehničku kontrolu projekta termotehničih instalacija Olimpijskog bazena u Trebinju.

m-Kvadrat

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.