spot_img

Projekat Cinema Tower u Banja Luci

Na izložbi fasadnih sistema Sfera 2021 u kategoriji Praškasti materijali prvo mjesto osvojio je projekat Cinema Tower.

Autori:
Jelena (Vrhovac) Popović. Rođena 06.02.1989, godine u Prnjavoru. Arhitektonsko-građevinski fakultet upisala školske 2008/2009 godine u Banja Luci. Usmjerenje – arhitektonsko inženjerstvo. Završeni studiji 2015 godine. Stalno zaposlenje u Građevinskom preduzeću ” Gradip ” u Prnjavoru, od 2017.godine na mjestu projektanta i rukovodioca gradilišta. Ovlašteni arhitekta. Vanja Šikman je rođena 1989. godine u Zagrebu. Osnovne Studije je završila na arhitektonsko-građevinskom Fakultetu u Banjaluci 2013. godine. Master studije je pohađala u Austriji na „Fachhochschule Kärnten” I završila 2016. godine. Od 2015. do 2017. radila je u arhitektonskom birou Baumschlager Eberle Lustenau, u Austriji, a od 2017. do 2019. godine u arhitektonskom birou Baumschlager Eberle Shanghai, u Kini. Od Septembra 2019. zaposlena je kao projektant u arhitektonskom birou Maurer&Partner, u Beču.

Stambeno-poslovni objekat je kvadratnog oblika, zasječenim na pojedinim dijelovima radi uvođenja svjetlosti u objekat, ali i sama markica objekta je nesrazmjerna i objekat ne dobija lijepu volumetriju kao kompaktan, ali i princip provlačenja zelenila kroz same segmente objekta ostvareno je jednim dijelom kroz ovo zasjecanje. U oblikovnom smislu objekat je projektovan u skladu sa namjenom, savremenim oblikovanjem. Prizemlje objekta čini poslovanje, koji se u jednom segmentu provlači na spratnost P+2 sa sadržajima za poslovne klijente. Kula koju formira samo stanovanje je organizovana sa različitim strukturama stanova i spratnost je P+13. Podzemne etaže su predviđene i za javni i privatni sadržaj, sačinjavaju je razni sadržaji, kao što su welness, fitnes i spa centar, igraonice, garažni prostor i ostali propratni sadržaji. Projektom su predviđeni stanovi različitih struktura od jednosobnih, dvosobnih, do petosobnih i dvoetažnih stanova. Prostrani stanovi projektovani su u skladu sa konceptom savremenog, luksuznog stanovanja, a ujedno i održive arhitekture, sa velikim ozelenjenim terasama, sa dovoljno svjetlosti i prirodnom ventilacijom. Ukupan broj stanova je 79, s tim da je prostor organizovan fleksibilno, pa postoji mogućnost poigravanja sa strukturama stanova i daje mogućnost za laku organizaciju prostora, dok ukupan broja parking mjesta je 124. Ukupna bruto površina objekta iznosi 17.901,68m2.Ukupna stvarna neto površina objekta je 17.496,61m2, dok je ukupna korisna neto površina objekta 16.602,37m2. Rješenje objekta je u skladu sa zahtjevima investitora i tehnološkim zahtjevima.


Konstruktivno rješenje
Konstruktivni sistem je kombinacija konstruktivnih AB ploča i monolitnih AB platana, te nosivi obodni zidovi. U središtu i zone stanovanja i zone poslovanja se nalazi centralno seizmičko AB jezgro uz stepeništa i liftove. Konstrukcija je projektovana tako da u prostoru daje što veću fleksibilnost i prostranost.

Materijalizacija
Princip zasjeka na fasadnim zidovima sastavni dio je koncepta samog, da ovaj objekat odiše ujedno sa jednostavnošću i monumentalosti, a sa kosinama, dubinama, poigravano je i sa sjenkama, i sama fasada odiše onda drugom volumetrijom. Bijeli fasadni zidovi sa kombinacijom led sive nijanse predstavljaju svježinu objekta i daju eleganciju. Na osnovnoj bazi konstruktivnih zidova od prefabrikovanih elemenata primjenjuju se sistemi ETICS sastava za završnu obradu. U idejnom rješenju je predviđena kontaktna fasada, kao jedan od dodatnih protivpožarnih sigurnosti na predviđenu strukturu sa izraženim velikim vertikalnih gabaritima, sto povećava protivpožarne mjere. Kamena vuna za kontaktne fasade je optimalno rješenje za toplotnu zaštitu ovojnice zgrade, a ujedno i akustičnu izolaciju, dimenzijske stabilnosti i zaštitu od požara. Izbor kontaktnih fasada ide sa konceptom provlačenja zelenila kroz objekat i samom pričom o održivoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti. Završno dekorativni sloj koji čine pretpremaz i završno dekorativnu žbuku potrebno je u dogovoru sa projektantom usaglasiti, tako da sa odabirom veličine zrna, sa kojim se dobije tekstura fasade, postigne rješenje i ideja čistoće, jednostavnosti, a ujedno i monumentalnosti.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE